Super Speciality Paediatric Hospital & Post Graduate Teaching Institute – SSPHPGTI Noida Recruitment 2017 – 499 Staff Nurse, Junior Assistant, Store Keeper & Various Vacancies Exam

86. Carbon monoxide poisoning affects mainly which one of the following ?
(A) Digestive activity (B) Liver functioning
(C) Kidney functioning (D) Oxygen carrying capacity of blood
Ans : (D)

87. 'Statics' is related to which one of the following ?
(A) State of motion (B) State of rest
(C) State of mind (D) Study of data
Ans : (B)

88. According to a new definition adopted by 'International Astronomical Union' in 2006, which of the following is not a 'planet' ?
(A) Uranus  (B) Neptune
(C) Pluto  (D) Jupiter
Ans : (C)

89. 'World AIDS Day' is celebrated on which date ?
(A) January 12 (B) April 1
(C) May 1 (D) December 1
Ans : (D)

90. Which of the following is related with the field of electricity generation ?
(A) M.M.T.C.  (B) M.T.N.L.
(C) N.C.L.  (D) N.H.P.C.
Ans : (D)

91. Ajanta caves are connected with which of the following ?
(A) Ramayana (B) Mahabharata
(C) Jataka Stories (D) Panchtantra Stories
Ans : (C)

92. Regarding the Indus Valley Civilization, consider the following statements-
1. During this period cotton was used for manufacturing textiles in India.
2. It was predominantly a secular civilization and the religious element, though present, did not dominate the scene.
Which of the statements given above is/are correct ?
(A) 1 only  (B) 2 only
(C) Both 1 and 2 (D) Neither 1 nor 2
Ans : (C)

93. 'Tripitaka' is associated with which of the following ?
(A) Jains  (B) Buddhists
(C) Sikhs  (D) Hindus
Ans : (B)

94. 'Rajatarangini' written by Kalhan is associated with which of the following ?
(A) Chandragupta's reign (B) Anthology of lyrics
(C) History of Kashmir (D) Reign of Krishna Deva Raya
Ans : (C)

95. Who among the following was the advocate at the famous 'I.N.A. trials' ?
(A) Subhash Chandra Bose (B) C. Rajagopalachari
(C) Asaf Ali (D) Bhulabhai Desai
Ans : (D)

96. Who amongst the following attended all the three Round Table Conferences ?
(A) Vallabhbhai Patel (B) Madan Mohan Malviya
(C) B. R. Ambedkar (D) None of the above
Ans : (C)

97. Who among the following organised the society of revolutionaries, 'Abhinav Bharat' ?
(A) Jatindra Nath Mukherjee (B) Madan Lal Dhingra
(C) Vinayak Damodar Savarkar (D) Lala Hardayal
Ans : (C)

98. Who among the following has been first person who delivered his speech in Hindi in U.N.O. ?
(A) Swami Vivekananda (B) Lal Bahadur Shastri
(C) Atal Bihari Bajpayee (D) None of the above
Ans : (C)

99. 'Amir Khusro' was associated with whose reign among the following ?
(A) Allauddin Khilzi (B) Muhammad-bin Tughlaq
(C) Ibrahim Lodi (D) Firoz Shah
Ans : (A)

l00. Mohenjo Daro is situated which of the following ?
(A) Gujarat State of India (B) Punjab State of India
(C) Sindh Province in Pakis (D) Afghanistan
Ans : (C)