Odisha SSC – OSSC Recruitment 2017 – 363 Junior Clerks & Junior Assistants Vacancies Exam

51. In which district of M.P. is the Industry of Traction Alternators for diesel engines proposed in the rail budget of 2012-13 ?
(A) Satna  (B) Gwalior
(C) Vidisha  (D) Bhopal
Ans : (C)

52. In which district of M.P. Mandideep Industrial Cluster is situated ?
(A) Vidisha  (B) Bhopal
(C) Sehore  (D) Raisen
Ans : (D)

53. In which district of M.P. is railway sleeper manufacturing factory situated ?
(A) Sehore (B) Bhopal
(C) Hoshangabad (D) Betul
Ans : (A)

54. Who was the first woman Chief Minister of Madhya Pradesh ?
(A) Vimla Sharma (B) Vijaya Raje Scindia
(C) Nirmala Yadav (D) Uma Bharti
Ans : (D)

55. Jaldeep Yojana was initially started by M.P. Government from which reservoir ?
(A) Indira Sagar (B) Gandhi Sagar
(C) Baan Sagar (D) Yeshwant Sagar
Ans : (A)

56. At present, who is the Speaker of Madhya Pradesh Assembly ?
(A) Ishwardas Rohani (B) Mukuhd Nevalkar
(C) Shreenivas Tewari (D) None of the above
Ans : (A)

57. Who was the Chief Minister of M.P. on 1-11-2000 at the time of division of State ?
(A) Arjun Singh (B) Digvijay Singh
(C) sundarlal Patwa (D) Virendra Kumarsaklecha
Ans : (B)

58. From where the Reliance Industries got the coal bed Methane reserve in M.P. ?
(A) Suhagpur  (B) Guna
(C) Balaghat  (D) Rewa
Ans : (A)

59. Where is Dushyant Kumar Manuscript Museum situated ?
(A) Bhopal  (B) Jabalpur
(C) Ujjain  (D) Balaghat
Ans : (A)

60. Who constructed the Sanchi Stupa ?
(A) Chandragupta (B) Gautarn Buddha
(C) Mahavira (D) Ashoka
Ans : (D)

61. Which of the following protocol may be used for accessing world wide web ?
(A) HTTP (B) SMTP
(C) SLIP (D) None of the above
Ans : (A)

62. Which of the following is a valid domain name extension ?
(A) .com (B) .gov
(C) .net (D) All of the above
Ans : (D)

63. URL stands for-
(A) Unique Resource Locator (B) Universal Resource Locator
(C) Uniform Resource Locator (D) United Resource Locator
Ans : (C)

64. e-Mail stands for-
(A) Electrical Mail (B) Electronic Mail
(C) Elastic Mail (D) None of the above
Ans : (B)

65. Which of the following is free e-mail service provider ?
(A) Hotmail (B) Rediffmail
(C) Yahoo (D) All of the above
Ans : (D)