Delhi Metro Rail Corporation – DMRC Recruitment 2017 – 745 Junior Engineer, Station Controller/ Train Operator, Maintainer & Various Vacancies Vacancy Exam

76. The Protection of Civil Rights Act extends to-
(A) the whole of India
(B) the whole of India except the scheduled areas
(C) the whole of India except the State of Jammu & Kashmir
(D) the whole of India except the union territories of Goa, Daman and Diu
Ans : (A)

77. The Scheduled Castes and Scheduled Tribes (Prevention of Atrocities) Act, 1989 came into force on-
(A) July 1, 1989 (B) January 30, 1990
(C) July 30, 1989 (D) January 1, 1990
Ans : (B)

78. The Scheduled Castes and Scheduled Tribes (Prevention of Atrocities) Act is a special provision for the advancement of Scheduled Caste and Scheduled Tribes which is based on which one of the following doctrines ?
(A) Doctrine of Severability
(B) Doctrine of Preferred Position
(C) Doctrine of Protective discrimination
(D) Doctrine of Harmonious Construction
Ans : (C)

79. Which of the following powers is not provided to specified Special Court under Scheduled Castes and Scheduled Tribes (Prevention of Atrocities) Act ?
(A) Forfeiture of property of a convict of an offence
(B) To authorize a person for extra investigation other than police
(C) To remove a person from the area on whom there is a doubt of committing a crime
(D) Take measurement and photograph of a person on whom there is a doubt of committing a crime
Ans : (B)

80. A Court of Session specified as Special Court to try the offences under the Scheduled Castes and Scheduled Tribes (Prevention of Atrocities) Act for the purpose of providing-
(A) Speedy trial (B) Time-bound trial
(C) Special protection to Victims (D) All of the above
Ans : (A)

81. Scientists of N.D.R.I., Karnal (Haryana) developed second clone of which one of the following animals ?
(A) Sheep  (B) Buffalo
(C) Cow  (D) Goat
Ans : (B)

82. Which snake of the following is non-poisonous ?
(A) Cobra (B) Viper
(C) Coral-Snake (D) Python
Ans : (D)

83. In which year was the 'Project Tiger' launched to save Indian Tigers ?
(A) 1971  (B) 1973
(C) 1977  (D) 1991
Ans : (B)

84. Which of the following is measured by 'Anemometer' ?
(A) Velocity of water-flow (B) Depth of water
(C) Force of the wind (D) Intensity of light
Ans : (C)

85. Dengue is a fever caused and transmitted to other human by-
(A) Virus and female Aedes mosquito
(B) Bacteria and female Culex mosquito
(C) Fungus and female Aedes mosquito
(D) Protozoan and female Anopheles mosquito
Ans : (A)