Top 5000 General Knowledge Questions & Answers Free PDF

41. According to tradition, how many Sangam were held ? 
(A) Two (B) Three
(C) Four (D) Five
Ans : (D) 

42. Which of the following terms denotes a market centre ? 
(A) Prasada (B) Nigama
(C) Grama (D) Nadi
Ans : (B) 

43. Which of the following denotes a land revenue term ? 
(A) Vivita (B) Bhaga
(C) Sulka (D) Kara
Ans : (B) 

44. Which of the following officers according to Arthasastra was entrusted with the collection of revenue ? 
(A) Sitadhyaksa (B) Sansthadhyaksa
(C) Samahartta (D) Sannidhata
Ans : (C)

45. Megasthenes divided Indian society into—
(A) Four groups (B) Seven groups
(C) Eight groups (D) Twelve groups
Ans : (B) 

46. The Mauryan King Bindusara faced the rebellion of the people of—
(A) Kosala (B) Nalanda
(C) Kalinga (D) Takshasila
Ans : (D) 

47. Which sect was initially called Nirgrantha ? 
(A) Buddhist (B) Jaina
(C) Ajivika (D) Pashupata
Ans : (B) 

48. Which of the following is regar-ded as the early Jaina Text ?
(A) Sutra Kritang (B) Tripatika
(C) Mahavastu-Avdana (D) Avdana Kalpalata
Ans : (A) 

49. Which of the following is a Harappan port ? 
(A) Alexandria (B) Lothal
(C) Mahasthangarh (D) Nagapattanam
Ans : (B) 

50. The commonest term for peasan-try in early medieval North India is—
(A) Kutumbin (B) Bhogin
(C) Baddhahalika (D) Swami
Ans : (A) 

51. By Mauryan times the main sea-port of the Ganges basin was—
(A) Sopara (B) Bhragukachchha
(C) Patala (D) Tamralipti
Ans : (D) 

52. Which of the following is not an Antyaja ? 
(A) Chandala (B) Rajaka
(C) Nata (D) Yavana
Ans : (D) 

53. Buddhism was introduced into Tibet from—
(A) The Pala Empire (B) Harsha Vardhana’s State
(C) The Kushana State (D) The Mauryan State
Ans : (A) 

54. Which of the following state-ments is not true of Ashoka’s Dhamma ? 
(A) There was a stress on non-violence
(B) Capital punishment was discontinued
(C) Donation to Brahmans was stressed
(D) There was a concern for master-servant relationship
Ans : (B) 

55. Which of the following commo-dities was a major item of export trade in the Kusana period ? 
(A) Cotton textiles (B) Horse
(C) Gold (D) Paper
Ans : (A) 

56. Who among the following is described as a fabulously rich merchant in Buddhist Jatakas ? 
(A) Vanik (B) Sarthavaha
(C) Setthi (D) Apanika
Ans : (C) 

57. Alberuni’s account of India is—
(A) Kitab-ul-Hind (B) Chachnama
(C) Futuh-us-Salatin (D) Tarikh-i-Yamini
Ans : (A) 

58. Wali under the Sultans of Delhi was—
(A) Provincial Governor (B) Head of Revenue Depart-ment
(C) Minister with full powers (D) Head of the State news-agency
Ans : (A) 

59. Amir Khusro describes the mili-tary campaigns of Jalal-ud-din Khalji in his work—
(A) Nuh Sipihar (B) Mifta-ul-Futuh
(C) Qiran-us Sadain (D) Khazain-ul-Futuh
Ans : (B) 

60. The most powerful Kings of Northern India in the 9th and 10th Centuries were—
(A) The Palas (B) The Chahmanas
(C) The Rashtrakutas (D) The Gurjara Pratiharas
Ans : (D)