TN Police Recruitment 2016 -17 Notification for Latest TNUSRB Constable Vacancy Available at www.tnusrb.tn.gov.in

41. Which part of India was most affected by the Revolution of 1857 ?
(A) Punjab (B) Maharashtra (C) Avadh (D) Madras (Ans : C)

42. Which of the following pairs connected with the Revolution of 1857 is correctly matched ?
Place of Revolt : Leader of Revolt(A) Kanpur : Rani Lakshmibai
(B) Jhansi : Nana Saheb
(C) Lucknow : Begum Hazrat Mahal
(D) Delhi : Tantiya Tope
(Ans : C)

43. Who among the following is remembered for the annulment of the Partition of Bengal ?
(A) Lord Curzon (B) Lord Minto (C) Lord Hardinge (D) Lord Chelmsford
(Ans : C)

44. When did Babu Kunwar Singh fight his last battle against the British ?
(A) September 1857 (B) November 1857 (C) February 1858 (D) April 1858 (Ans : D)

45. Kumaran Asan is associated with the social renaissance of—
(A) Kerala (B) Tamil Nadu (C) Andhra Pradesh (D) None of the above (Ans : A)

46. In which of the following Sessions of the Indian National Congress the ‘drain theory’ was formally accepted ?
(A) Benaras session, 1905 (B) Calcutta session, 1906
(C) Surat session, 1907 (D) None of the above (Ans : D)

47. Who among the following was the President of All India Trade Union Congress held at Nagpur ?
(A) Chaman Lal (B) Jawaharlal Nehru
(C) Krishna Menon (D) N. M. Joshi (Ans : D)

48. During which of the following period the Congress had best of relationship with the Muslim League ?
(A) 1906 – 1916 (B) 1916 – 1922
(C) 1922 – 1928 (D) 1928 – 1934 (Ans : B)

49. Who was the first Indian woman to preside over the Indian National Congress ?
(A) Rajkumari Amrit Kaur (B) Vijaya Lakshmi Pandit
(C) Aruna Asaf Ali (D) Sarojini Naidu (Ans : D)

50. Which of the following American Journalists had criticized the state of women in British India and advanced the logic that so long as cruelties on women continue, the Indian males have no right to take and manage the governance of India in their hands ?
(A) Louis Fischer (B) Webb Miller
(C) Catherine Mayo (D) None of the above (Ans : C)

51. Consider the following events of Indian National Movement—
1. Gandhi Irwin Pact 2. Poona Pact
3. Karachi Session of Indian National Congress. 4. Individual Satyagraha
Select the correct chronological order of the events from the codes given below—
Codes :(A) 1, 3, 2, 4
(B) 2, 3, 4, 1
(C) 3, 4, 2, 1
(D) 4, 3, 2, 1
(Ans : A)

52. The book entitled ‘Springing tiger’ is a biography of—
(A) Bhagat Singh (B) Chandrashekhar Azad
(C) Subhas Chandra Bose (D) Shyamji Krishna Verma (Ans : B)

53. The venue of holding this Second Round Table Conference at London was—
(A) St. James Palace (B) Kingsley Palace
(C) Buckingham Palace (D) 10, Downing Street (Ans : A)

54. Lord Mountbatten as a Viceroy had conversed with following Indian leaders regarding the transfer of power—
1. Jawahar Lal Nehru 2. Sardar Vallabhbhai Patel
3. Mohammad Ali Jinnah 4. Mahatma Gandhi
Indicate the correct sequence of their conversation from the code given below—
Codes :(A) 1, 4, 2, 3
(B) 2, 3, 4, 1
(C) 3, 2, 1, 4
(D) 4, 3, 2, 1
(Ans : A)

55. All the hymns related to one of the following Gods are in one separate mandala or book of the Rigveda. Who is the God ?
(A) Agni (B) Varuna (C) Indra (D) Soma (Ans : D)

56. Match List-I with List-II and indicate the correct answer from the code given below—
List-I : (a) Mohenjodaro (b) Lothal (c) Surkotda (d) Harappa
List-II : 1. Pillared Hall 2. Bones of Horse 3. Cemetery R-37 4. Double Burial
Codes :(a) (b) (c) (d)
(A) 3 4 1 2
(B) 4 3 2 1
(C) 1 4 2 3
(D) 2 1 3 4
(Ans : C)

57. The Harappan site, where the citadel and the lower town, both are fortified separately is—
(A) Harappa (B) Mohenjodaro (C) Kalibanga (D) None of the above (Ans : C)

58. From which country of the Asian Continent was Bogazkui inscription discovered ?
(A) India (B) Iran (C) Syria (D) Turkey (Ans : D)

59. The Rigvedic Bharatas are associated with—
(A) The Indus Valley (B) The Saraswati Valley
(C) The Sutlej Valley (D) The Parushni Valley (Ans : D)

60. With which of the following vedic sacrifices was the drink of Sura associated ?
(A) Agnistoma (B) Rajasuya (C) Sautramani (D) Vajapeya (Ans : C)