Tamil Nadu - MRB Exam Tamil English General Knowledge Model Question and Answer

81. In 1585 Akbar shifted his capital to—
(A) Kabul (B) Lahore
(C) Fatehpur Sikri (D) Multan
Ans : (B) 

82. Nasaq during the Mughal Period was—
(A) A system of land revenue assessment (B) A unit of measurement of land
(C) A Zamindari territory (D) Revenue free land grant
Ans : (A) Nasaq–A subordinate met-hod of revenue assessment which could be used under some major method of assessment. In this method, the revenue was asses-sed on the basis of the previous figures of assessment.

83. Which of the following mosques is entirely made of marble ?
(A) Jama Masjid at Sikri (B) Moti Masjid in the Agra Fort
(C) Qila-i-Kuhna Masjid in the Purana Qila of Delhi (D) Jama Masjid of Delhi
Ans : (B) 

84. Who among the following is the first comprehensive historian of the Marathas ? 
(A) M.G. Ranade (B) G.S. Sardesai
(C) James Cuningham Grant Duff (D) C.A. Kincaid
Ans : (C) 

85. Who among the following rulers patronized musician Lal Khan Gun Samudra ?
(A) Hussain Shah Sharqi (B) Islam Shah Sur
(C) Ibrahim Adil Shah II (D) Shahjahan
Ans : (D) 

86. Dastan-i-Amir-i-Hamza was illu-strated during the reign of—
(A) Humayun (B) Akbar
(C) Jahangir (D) Shahjahan
Ans : (B) 

87. The English East India Company obtained the lease of Madras in—
(A) 1611 (B) 1623
(C) 1639 (D) 1646
Ans : (C)

88. Who among the following was imprisoned by the Mughal Emp-eror Jahangir ? 
(A) Gosain Jadrup (B) Miyan Mir
(C) Guru Ramdas (D) Shaikh Ahmad Sarhindi
Ans : (D) 

89. In 1739 the Portuguese lost their possessions of Salsette and Bas-sein to—
(A) The Dutch (B) The English
(C) The Mughals (D) The Marathas
Ans : (D) 

90. Lohgarh Fort was built by—
(A) Guru Hargovind (B) Guru Teg Bahadur
(C) Guru Govind Singh (D) Banda Bahadur
Ans : (C) 

91. In 1585-86 the only Rajput who held the mansab of 5000 was—
(A) Raja Bhagwant Das (B) Raja Raisingh of Bikaner
(C) Raja Man Singh (D) Rai Surjan Hada
Ans : (C) 

92. Who introduced the Mughal land revenue system in the Deccan ? 
(A) Mahabat Khan (B) Mirza Raja Jaisingh
(C) Diler Khan (D) Murshid Kuli Khan
Ans : (D) 

93. Which one of the following acco-rding to Bernier was the owner of land in India ? 
(A) The Zamindar (B) The King
(C) The Khud Kashta (D) The Village Community
Ans : (B) 

94. Haidar Ali established his autho-rity over the State of Mysore in—
(A) 1755 (B) 1761
(C) 1764 (D) 1766
Ans : (B) Haider Ali, born in 1721 in an obscure family, started his career as a petty officer in the Mysore Army. Though uneducated, he possessed a keen intellect and was a man of great energy, daring and determination. Haider Ali soon found his opportunity in the wars which in valved Mysore for more than twenty years. He established a Modern arsenal in Dindigal in 1755 with the help of French experts. In 1761 he overthrew Nanjaraj and established his authority over the Mysore state. 

95. In 1751 the Nawab of Bengal ceded Orissa to—
(A) The English East India Company (B) The Nawab of Avadh
(C) The Marathas (D) The Afghans
Ans : (C)

96. Which Peshwa started a long campaign against the sidis of Janjira ? 
(A) Balaji Vishwanath (B) Baji Rao I
(C) Balaji Baji Rao (D) Madhav Rao
Ans : (B) Baji Rao I was a bold and brilliant commander and an ambitious and clever statesman. He has been described as the greatest exponent of Guerrila tactics after Shivaji hed by Baji Rao, the Marathas waged nume-rous campaigns against the Mughal Empire. In 1733, Baji Rao started a long campaign against the sidis of Janjira and in the end expelled them from the main-land.

97. Who was the founder of the Widow Remarriage Association in the 19th century ? 
(A) Raja Rammohan Roy (B) Vishnu Shastri Pandit
(C) Ramabai (D) Gopal Hari Deshmukh
Ans : (B) 

98. Shahu was granted the Chauth and Sardeshmukhi of the Deccan during the reign of—
(A) Bahadur Shah (B) Jahandar Shah
(C) Farrukh Siyar (D) Muhammad Shah
Ans : (C) 

99. Farrukh Siyar was deposed and killed by—
(A) Zulfiqar Khan (B) Jahandar Shah
(C) The Sayyed Brothers (D) Saadat Khan
Ans : (C) Farrukh Siyar owed his victory to the Sayyed brothers. Abdullah Khan and Hussain Ali Khan Barahow who were there-fore given the offices of Wazir and Mir Bakshi respectively. The two brothers soon acquired domi-nant control over the affairs of the state. Farrukh Siyar lacked the capacity of rule. He was cowardly, cruel, undependable and faithless. In 1719, Farrukh Siyar was deposed and killed by Sayyed brothers.

100. The founder of the autonomous kingdom of Avadh was— 
(A) Saadat Khan Burhan-ul-Mulk (B) Safdar Jang
(C) Murshid Kuli Khan (D) Hussain Kuli Khan
Ans : (A) The Subah of Avadh, exten-ding from Kannauj district in the west to the river Karmanasa in the east, was a large and pros-perous region. It became virtually independent in 1722 when a Persian Shia adventurer named Saadat Khan was appointed its governor by Muhammad Shah.