Tamil Nadu - MRB Exam Tamil English Model question papers with answer

1. Which one of the following regions did not constitute a separate suba (province) under Akbar ?
(A) Orissa (B) Bengal (C) Bihar (D) Awadh (Ans : D)

2. Which of the following statements about Bukka I of the Vijayanagar empire is not correct ?
(A) He instilled new vigour into Hindu Society (B) He renovated temples
(C) Under his fostering care Sayana wrote commentaries on Vedas (D) He adopted measures to uplift the Shudras
(Ans : D)

3. Sayana is associated with—
(A) The Chola Kingdom (B) Vijayanagar Kingdom
(C) Hoyasala Kingdom (D) Bahmani Kingdom
(Ans : B)

4. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below—
(a) Accession of Aurangzeb (b) Promulgation of Mahzar
(c) Battle of Khanva (d) Accession of Akbar
1. 1527 A.D. 2. 1556 A.D.
3. 1579 A.D. 4. 1659 A.D.
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4
(B) 4 3 1 2
(C) 3 1 4 2
(D) 2 1 3 4
(Ans : B)

5. Consider the following statements about Kabir and Nanak—
1. Their ideas were drawn both from Bhakti and Sufi traditions.
2. They expressed the sentiments of rural masses.
3. They made strong plea for Hindu-Muslim unity.
4. Their followers founded religious communities.
Select your answer from the codes given below—
Codes :
(A) 1 and 2 are correct
(B) 1, 2 and 3 are correct
(C) 1, 2, 3 and 4 are correct
(D) 1, 3 and 4 are correct
(Ans : D)

6. Arrange the following Chisti Saints in correct chronological order—
1. Sheikh Nizamuddin Aulia 2. Syed Muhammad Gesudaraz
3. Baba Farid Ganjshakar 4. Sheikh Nasiruddin Chirage-Delhi
Select the correct answer from the code given below—
Codes :
(A) 1, 2, 3, 4
(B) 4, 3, 2, 1
(C) 1, 3, 4, 2
(D) 3, 1, 4, 2
(Ans : D)

7. Which of the following Sultans assumed the title of Caliph himself ?
(A) Balban (B) Alauddin Khalji
(C) Qutbuddin Mubarak Shah Khalji (D) Mohammad bin Tughlaq
(Ans : C)

8. Which one of the following Sufi orders laid great stress on practicing mystic music ?
(A) Chisti (B) Suharawardi (C) Qadiri (D) Naqshbandi (Ans : A)

9. Who among the following Hindu Painters was sent by Jehangir to make a portrait of Shah Abbas I of Persia ?
(A) Basawan (B) Bishan Das (C) Dasrath (D) Manohar (Ans : B)

10. Which one of the following is not correctly matched ?
(A) Akbar —Xerome Xavier (B) Aurangzeb —Edward Terry
(C) Shahjahan —Peter Mundi (D) Jehangir —Sir Thomas Roe (Ans : B)

11. In which year was the decree called ‘Mahzar’ issued during Akbar’s reign ?
(A) 1560 A.D. (B) 1572 A.D.
(C) 1576 A.D. (D) 1579 A.D. (Ans : D)

12. The ‘Razmanama’ which was compiled by several Persian scholars was a translation of—
(A) Panchatantra (B) Ramayana
(C) Mahabharata (D) Rigveda (Ans : C)

13. During the Mughal rule the Qazi-ul-Quzat was—
(A) Head of the Finance department (B) Censor of Public morals
(C) Chief judge of the empire (D) Incharge of charities (Ans : C)

14. Which one of the following pairs is not correctly matched ?
(A) Akbar : Maan Bai (B) Aurangzeb : Udaipuri Mahal
(C) Jehangir : Manmati (D) Shahjahan : Jehan Ara (Ans : A)

15. Which was the chief or main region of copper mines in Mughal period ?
(A) Bengal (B) Rajasthan (C) Agra (D) Bihar (Ans : B)

16. Which of the following statements is correct about Shivaji ?
(A) His movement was supported by all the Maratha Watandars
(B) The smaller Watandars formed the back bone of his movement
(C) He abolished the Watandari system
(D) He did not fight with bigger Maratha Watandars (Ans : B)

17. Which one of the following was not included in the ‘Asta Pradhan’ of Shivaji ?
(A) Sumant (B) Majmudar (C) Vakiyanavis (D) Vakeel (Ans : D)

18. What was the rate of land revenue in the administration of Shivaji ?
(A) 2/5 portion of the yield (B) 1/2 portion of the yield
(C) 1/3 portion of the yield (D) 1/4 portion of the yield (Ans : A)

19. Why did Shivaji decide to collect ‘Chauth’ and ‘Sardeshmukhi’ ?
(A) To increase the source of income (B) To expand his territories
(C) To consolidate his political influence (D) Because of the opposition of Muslim rulers (Ans : A)

20. Consider the following statements.
Assertion (A) : Shivaji signed the Treaty of Purandar.
Reason (R) : He had lost all hopes of resistance to the Mughals.
Select the correct answer from the code given below—
Codes :
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true but (R) is false
(D) (A) is false but (R) is true (Ans : C)