SSC JE Admit Card 2016-17 Junior Engineer Hall Ticket Available at ssc.nic.in

Deductive Logic


In each question of the following two statements are given and four conclusions I, II, III and IV are given under them. The given statements may be contrary to the universal opinion, even then you have to assume them as true. Then decide which conclusion on the basis of given statements is logically valid.

1. Statements: All kings are beggars.
All beggars are monks.
Conclusions :
I. All beggars are kings.
II. All kings are monks.
III. Some monks are beggars.
IV. No monk is beggar.
(A) Only I comes
(B) All come
(C) Only II and III come
(D) Only III and IV come
(E) None of these comes
Ans : (C)

2. Statements: All boxes are benches.
All boxes are chairs.
Conclusions:
I. All benches are chairs.
II. All benches are boxes.
III. Some benches are chairs.
IV. Some chairs are boxes.
(A) All
(B) Only I and III
(C) Only II and IV
(D) Only III and IV
(E) None of these
Ans : (D)

3. Statements: All labourers are wrestlers.
All grocers are labourers.
Conclusions:
I. All grocers are wrestlers.
II. Some wrestlers are grocers.
III. Some wrestlers are labourers.
IV. Some labourers are grocers.
(A) All
(B) Only I and IV
(C) Only IV
(D) Only II and III
(E) None of these
Ans : (A)

4. Statements: All sages are kind.
All artists are kind.
Conclusions:
I. All sages are artists.
II. All artists are sages.
III. Some kind (persons) are sages.
IV. Some kind (persons) are artists.
(A) Only III and IV
(B) All
(C) Only II and III
(D) Only IV
(E) None of these
Ans : (E)

5. Statements: All kings are clever.
Some foolish (persons) are kings.
Conclusions:
I. All foolish (persons) are clever.
II. Some foolish (persons) are clever.
III. Some clever (persons) are foolish.
IV. Some kings are foolish.
(A) Only I and III
(B) Only II, III and IV
(C) All
(D) Only III and IV
(E) None of these
Ans : (B)



6. Statements: All pen are books.
Some pencils are not books.
Conclusions:
I. Some pencils are not books.
II. Some books are not pencils.
III. Some books are pen.
IV. All pencils are pen.
(A) Only I and III
(B) All
(C) Only II and III
(D) Only I, II and III
(E) None of these
Ans : (A)

7. Statements: All things are clad.
Some things are not odd.
Conclusions:
I. Some clad (objects) are things.
II. Some odds are not things.
III. Some odds are not clad.
IV. Some clad (objects) are not odd.
(A) Only I
(B) All
(C) Only III and IV
(D) Only II and III
(E) None of these
Ans : (E)

8. Statements: All horses are elephants.
Some elephants are not camels.
Conclusions:
I. Some elephants are horses.
II. Some camels are not elephants.
III. Some horses are not camels.
IV. Some elephants are not horses.
(A) Only I and IV
(B) Only II
(C) All
(D) Only III and IV
(E) None of these
Ans : (E)

9. Statements: All brinjals are ladyfingers.
No brinjal is potato.
Conclusions:
I. Some ladyfingers are brinjals.
II. Some ladyfingers are not brinjals.
III. No potato is brinjal.
IV. No potato is ladyfinger.
(A) All
(B) Only I, II and III
(C) Only IV
(D) Only III and IV
(E) None of these
Ans : (E)

10. Statements: All dancers are heroines.
No heroine is villain-actress.
Conclusions :
I. Some heroines are dancers.
II. No villain actress is heroine.
III. All dancers are villain actress.
IV. Some villain actresses are dancers.
(A) Only III and IV
(B) All
(C) Only I and III
(D) Only I and II
(E) None of these
Ans : (D)