SBI Clerk JA Mains Exam Result Available at www.sbi.co.in

Analogy Test


1. As 'Wheel' is related to 'Vehicle' similarly 'Clock' is related to what?
(A) Needle
(B) Nail
(C) Stick
(D) Pin
(E) None of these
Ans : (A)

2. As 'Plateau' is related a 'Mountain', similarly 'Bush' is related to what?
(A) Plants
(B) Field
(C) Forest
(D) Trees
(E) Stem
Ans : (C)

3. As 'Astronomy' is related to 'Planets', similarly 'Astrology' is related to what?
(A) Satellites
(B) Disease
(C) Animals
(D) Coins
(E) None of these
Ans : (E)

4. As 'Earthquake' is related to 'Earth', similarly 'Thundering' is related to what?
(A) Earth
(B) Sea
(C) Fair
(D) Sky
(E) None of these
Ans : (D)

5. As' Author' is related to 'Writing', similarly 'Thief is related to what?
(A) To night
(B) To feel
(C) To steal
(D) To wander
(E) None of these
Ans : (C)

6. As 'Magazine' is related to 'Editor' in the same way 'Drama' is related to what?
(A) Hero
(B) Heroine
(C) Co-actor
(D) Villain
(E) None of these
Ans : (E)

7. As 'Steal' is related to 'Factory' in the same way 'Wheat' is related to what?
(A) Field
(B) Sky
(C) Godown
(D) Market
(E) None of these
Ans : (A)

8. As 'Cricket' is related to 'Bat' in the same way, 'Tennis' is related to what?
(A) Game
(B) Stick
(C) Court
(D) Hand
(E) None of these
Ans : (E)

9. As 'Football' is related to 'Field' in the same way, 'Tennis' is related to what?
(A) Court
(B) Net
(C) Field
(D) Racket
(E) None of these
Ans : (A)



10. As 'Tennis' is related to 'Racket' in the same way 'Hockey' is related to what?
(A) Ball
(B) Stick
(C) Field
(D) Player
(E) None of these
Ans : (B)

11. As 'Mosque' is related to 'Islam' in the same way 'Church' is related to what?
(A) Hinduism
(B) Sikhism
(C) Christianity
(D) Buddhism
(E) None of these
Ans : (C)

12. As 'Hindu worshiper' is related to 'Temple' in the same way 'Maulvi' is related to what?
(A) Monastery
(B) Church
(C) Mosque
(D) Sikh temple
(E) None of these
Ans : (C)

13. As 'Hungry' is related to 'Food' in the same way 'Thirsty' is related to what?
(A) Drink
(B) Tea
(C) Coffee
(D) Juice
(E) Waler
Ans : (E)

14. As 'Fly' is related to 'Parrot' in the same way 'Creep' is related to what?
(A) Snake
(B) Rabbit
(C) Fish
(D) Crocodile
(E) Sparrow
Ans : (A)

15. As 'Needle' is related to 'Thread' in the same way 'Pen' is related to what?
(A) Word
(B) To write
(C) Cap
(D) Ink
(E) Paper
Ans : (D)

16. As 'Circle' is related to 'Circumference' in the same way 'Square' is related to what?
(A) Diagonal
(B) Perimeter
(C) Circumference
(D) Area
(E) Angle
Ans : (B)

17. As 'Bell' is related to 'Sound' in the same way 'Lamp' is related to what?
(A) Flame
(B) Light
(C) Wick
(D) Oil
(E) Gong
Ans : (B)

18. As 'Oil' is related to an 'Oilman', in the same way 'Milk' is related to what?
(A) Water
(B) Blacksmith
(C) Shoemaker
(D) Milkman
(E) None of these
Ans : (D)

19. As 'Furniture' is related to 'Bench' in the same way 'Stationary' is related to what?
(A) Godown
(B) Room
(C) Pen
(D) Chair
(E) Office
Ans : (C)

20. CTPN: DSQM : : MUSK: ?
(A) NVTL
(B) NITJ
(C) NTTL
(D) LTRJ
(E) None of these
Ans : (B)