Jharkhand TET Answer Key 2016 (20th Nov.) Available at www.jac.nic.in

Number Test and Time Sequence Test


1. How many 7's are there in the following number series; which are preceded by an even number but not followed by any odd?
437523721367542742712276572
(A) One
(B) Two
(C) Three
(D) Four
(E) More than four
Ans : (B)

2. How many 5's are there in the following number series, which are preceded by 3 but not followed by 2 ?
5243546785325735642354752358356
(A) One
(B) Two
(C) Three
(D) Four
(E) More than four
Ans : (E)

3. How many 3's are there in the following number series, which are preceded by an odd number but not followed by an even number?
3425315213673182785391345235435
(A) One
(B) Two
(C) Three
(D) Four
(E) More than four
Ans : (C)

4. If the numbers which are divisible by 4, from 4 to 84 are written in reverse order then which number will be at the 7th place?
(A) 60
(B) 28
(C) 20
(D) 32
(E) None of these
Ans : (A)

5. How many numbers are there from 5 to 100, which are divisible by 3 and either unit or tenth digit or both include 3 ?
(A) 10
(B) 8
(C) 6
(D) Less than 6
(E) None of these
Ans : (C)

6. How many 4's are there in the following number-series which are preceded by 5 but not followed by 7 ?
23423425473243192547547234529546
(A) One
(B) Two
(C) Three
(D) Four
(E) More than four
Ans : (A)

7. If the numbers between 4 to 90, which are divisible by 5, and which contain 5 in the unit, tenth or both place, are removed, then how many numbers divisible by 5 will be left?
(A) 7
(B) 8
(C) 18
(D) 12
(E) None of these
Ans : (B)

8. Rajan remembers that his elder brother was born between 13th and 16th April while his mother remembers that he was born after 14th April and before 17th April. If the statements of both are considered correct then on which date of April he was born ?
(A) 14
(B) 16
(C) 14 or 15
(D) 15
(E) 15 or 16
Ans : (D)

9. How many numbers are there from 1 to 60, which are divisible by 3 and either unit digit or tenth digit or both include 3 ?
(A) 5
(B) 9
(C)15
(D) More than 15
(E) None of these
Ans : (A)

10. If the following numbers are written in descending order then what will be the middle digit of the middle term ?
723, 789, 595, 659, 713, 785, 689
(A) 1
(B) 7
(C) 8
(D) 3
(E) 2
Ans : (A)



11. A bus for Bombay leaves after every forty minutes from a bus stand. An enquiry clerk told a passenger that the bus had already left ten minutes ago and the next bus will leave at 10.45 a.m. At what time did the enquiry clerk give this information to the passenger ?
(A) 10.05 a.m.
(B) 9.55 a.m.
(C) 10.35 a.m.
(D) 10.15 a.m.
(E) 10.25 a.m.
Ans : (D)

12. If the numbers between 1 to 65 and divisible by 4 are written in reverse order then which of the following numbers will be at l0th place?
(A) 44
(B) 24
(C) 40
(D) 28
(E) None of these
Ans : (D)

13. How many 6's are there in the following number-series which are preceded by 5 but not followed by 7 ?
56765649276743568649567
(A) One
(B) Two
(C) Three
(D) Four
(E) None of these
Ans : (B)

14. How many 4's are there in the following number-series which are preceded and followed by only an even number?
6432483154232464813242645
(A) One
(B) Two
(C) Three
(D) Four
(E) None of these
Ans : (D)

15. How many 2's are there in the following number series which are preceded by 5 but not followed by an odd number? .
13523545245226245267823527524
(A) One
(B) Two
(C) Three
(D) More than four
(E) None of these
Ans : (E)

16. How many 3's are there in the following series, which are not preceded by an odd number but followed by 4 ?
15323465347834923456343534
(A) None
(B) Two
(C) Four
(D) One
(E) None of these
Ans : (C)

17. How many B's are there in the following letter-series, which are followed by G but G is not be followed by S ?
BGSQBRNOBGNSQLTBGQTDBGUWXBGF
(A) 4
(B) 3
(C) 2
(D) 5
(E) None of these
Ans : (A)

18. How many D's are there in the following letter-series, which are preceded by K and followed by Q ?
KDRMBSKDQKRBLKDQMQDKEFQDK
(A) 4
(B) 2
(C) 1
(D) 3
(E) None of these
Ans : (B)

19. If the numbers from 4 to 55 which are divisible by 3 and also the numbers which contain 3 as one of the digits, are removed, then how many numbers will be left?
(A) 24
(B) 23
(C) 22
(D) 25
(E) None of these.
Ans : (D)