Income Tax Vacancy 2016 Application Form for 20750 various Posts at www.incometaxindia.gov.in

21. When was Bombay transferred to the East India Company by Charles II ?
(A) 1662 A.D. (B) 1664 A.D.
(C) 1666 A.D. (D) 1668 A.D. (Ans : D)

22. Who of the following had said that Victory of Plassey was a victory of betrayal ?
(A) Orme (B) H. H. Dodwell (C) Lord Clive (D) P. E. Roberts (Ans : B)

23. Name the English man who tried to obtain from Akbar a Firman for trade in Gujarat ?
(A) Ralph Fitch (B) John Mildenhall (C) Sir Thomas Roe (D) Thomas Stephens (Ans : B)

24. The Dutch established their first settlement in Bengal at—
(A) Calcutta (B) Chinsura (C) Serampur (D) Balasore (Ans : D)

25. Who is credited with the following statement regarding the outbreak of the Revolt of 1857
“The Meerut outbreak was sudden and short-lived like a summer gale” ?
(A) S. N. Sen (B) S. B. Chaudhari (C) V. D. Savarkar (D) R. C. Majumdar (Ans : A)

26. When did the Marathas capture Salsette and Bassein from the Portuguese ?
(A) 1695 A.D. (B) 1713 A.D. (C) 1720 A.D. (D) 1739 A.D. (Ans : D)

27. The Diwani right of Bengal, Bihar and Orissa was obtained by the English East India Company under the treaty of—
(A) Alinagar (B) Faizabad (C) Allahabad (D) Benaras (Ans : C)

28. Find out the correct chronological order of the following events from the code given below—
1. Treaty of Amritsar 2. Fourth Anglo-Mysore War
3. Treaty of Lahore 4. East India Company’s alliance with Mewar.
Codes :
(A) 4, 1, 3, 2
(B) 2, 1, 4, 3
(C) 1, 2, 3, 4
(D) 3, 4, 2, 1
(Ans : B)

29. By which of the following treaties did the Peshwa accept the Subsidiary Alliance with the British ?
(A) Treaty of Purandhar (B) Treaty of Bassein
(C) Treaty of Salbai (D) Treaty of Surji Arjungaon (Ans : B)

30. Which of the following native states was first to conclude Subsidiary Alliance with East India Company ?
(A) Avadh (B) Mewar (C) Mysore (D) Hyderabad (Ans : D)

31. Who among the following historians has remarked that the Government of Bengal between the period 1765–1772 was a robber state ?
(A) G. W. Forrest (B) Lord Macaulay
(C) K. M. Panikkar (D) Nand Lal Chatterji (Ans : C)

32. On what ground was Avadh annexed into British Empire ?
(A) Doctrine of Lapse (B) Alleged misgovernment
(C) Failure to pay subsidy (D) Maintenance of relations with foreign powers (Ans : B)

33. Nearly one third of soldiers of the famous Bengal Army had their homes in—
(A) Punjab (B) Avadh (C) Bengal (D) Maharashtra (Ans : D)

34. Which one of the following native states was annexed by the British on the basis of the Doctrine of Lapse ?
(A) Avadh (B) Punjab (C) Jhansi (D) Mysore (Ans : C)

35. Match List-I with List-II and find out the correct answer from the codes given below—
List-I : (a) Theosophical Society (b) Prarthana Samaj
(c) Brahmo Samaj (d) Ram Krishna Mission
List-II : 1. Swami Vivekanand 2. Mrs. Annie Besant
3. M. G. Ranade 4. Ram Mohan Roy
Codes :(a) (b) (c) (d)
(A) 2 3 4 1
(B) 1 2 3 4
(C) 4 3 2 1
(D) 3 2 4 1
(Ans : A)

36. Consider the following statements.
Assertion (A) : Tipu Sultan planted the tree of liberty at Seringapattam.
Reason (R) : The principles of French Revolution had made a deep impression on the mind of Tipu Sultan.
Select the answer from the code given below—
Codes :
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
(Ans : A)

37. By the enactment of British Parliament when did the East India Company cease to be a trading Company ?
(A) 1784 A.D. (B) 1833 A.D. (C) 1813 A.D. (D) 1773 A.D. (Ans : B)

38. What is the correct chronological order of setting up of the following Commissions ?
1. Macdonell Commission 2. First Industrial Commission
3. First Fiscal Commission Select the correct answer from the code given below—
(A) 1, 2, 3
(B) 2, 3, 1
(C) 2, 1, 3
(D) 1, 3, 2
(Ans : A)

39. In which of the following regions Mahalwari System of Revenue Settlement was introduced ?
(A) Bengal (B) Bombay (C) Madras (D) North Western Provinces (Ans : D)

40. Consider the following statements.
Assertion (A) : Despite initial victory the Sepoy Mutiny could not succeed in overthrowing the Raj.
Reason (R) : The rising middle class sided with Raj.
Select your correct answer from the code given below—
Codes :(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true but (R) is false
(D) (A) is false but (R) is true
(Ans : C)