General knowledge questions and answers

1. In which one of the following animals is respiration done by skin ?
(A) Flying fish
(B) Sea horse
(C) Frog
(D) Chameleon
Ans : (C) 

2. “Foot and Mouth Disease” is found in—
(A) Cats and Dogs
(B) Cattle
(C) Poultry
(D) Humans
Ans : (B)

3. Who of the following recognized that large quantity of energy is released as a result of the fusion of hydrogen nuclei to form deuterium ?
(A) Enrico Fermi
(B) Glenn Seaborg
(C) Hans Bethe
(D) Werner Heisenberg
Ans : (C)

4. Brass is an alloy of which of the following pairs of metals ?
(A) Aluminium and Copper
(B) Chromium and Tin
(C) Copper and Tin
(D) Copper and Zinc
Ans : (D)

5. Which one of the following bacteria helps in improving the soil fertility ?
(A) Clostridium
(B) Rhizobium
(C) Salmonella
(D) Staphylococcus
Ans : (B)

6. Consider the following statements :
1. In a person suffering from myopia, the image of a distant object is formed behind the retina.
2. Myopia can be corrected by using a concave lens. 
Which of the above statements is/are correct ?
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2
Ans : (B)

8. Which one of the following is a vitamin ?
(A) Citric acid
(B) Folic acid
(C) Glutamic acid
(D) Linoleic acid
Ans : (B)

9. Which one of the following varieties of coal is considered the best quality ?
(A) Anthracite
(B) Bituminous
(C) Lignite
(D) Peat
Ans : (A)

10. Who of the following discovered the laws of planetary orbits ?
(A) Galileo Galilei
(B) Nicholas Copernicus
(C) Johannes Kepler
(D) Isaac Newton
Ans : (C)

11. Consider the following statements—
1. The main constituent of LPG is Butane.
2. The main constituent of Biogas is Methane.
Which of the statements given above is/are correct ?
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2
Ans : (C)

12. Through which one among the following materials does sound travel slowest ?
(A) Air 
(B) Glass
(C) Water 
(D) Wood
Ans : (A)

13. Which one of the following is used in preparing match sticks ?
(A) Chile saltpetre
(B) Indian saltpetre
(C) Red phosphorus
(D) Sodium bicarbonate
Ans : (C)

14. Consider the following pairs :
1. Rewalsar lake—Himachal Pradesh
2. Nakki lake—Madhya Pradesh
3. Renuka lake—Uttarakhand
Which of the above pairs is/are correct ?
(A) 1 only
(B) 1 and 2 only
(C) 2 and 3 only
(D) 1, 2 and 3
Ans : (A)

15. Which National Highway connects Chennai and Visakhapatnam ?
(A) NH 4 
(B) NH 5
(C) NH 6 
(D) NH 8
Ans : (B)

16. Among A, B, C, D and E, E is shorter than D but taller than B who is taller than C. A is taller than E. If all are standing according to their heights and we start counting from the tallest who would be fourth ?
(A) C
(B) B
(C) E
(D) Cannot be determined as the data is insufficient.
Ans : (B)

17. A man is facing south. He turns 135° in the anticlockwise direction and then 180° in the clockwise direction. The direction he is facing now is—
(A) North-east
(B) North-west
(C) South-east
(D) South-west
Ans : (D)

18. The average score of three boys in Mathematics is 30. When the score of a fourth boy is added to the total score of the three boys, the average is lowered to 25. What is the score of the fourth boy ?
(A) 10 
(B) 15
(C) 20 
(D) 25
Ans : (A)

19. Among five friends—
Mangla is taller than Neela but as tall as Pushpa.
Asha is taller than Sapna but not as tall as Neela.
In this group who is the shortest ?
(A) Mangla 
(B) Sapna
(C) Pushpa 
(D) Asha
Ans : (B)