TET Child Development Questions Answers

1. The best method to study growth and development of the child is–
(A) Psychoanalytic Method (B) Comparative Method
(C) Developmental Method (D) Statistical Method (Ans : C)

2. Socialization is a process by which children and adults learn from '?
(A) Family (B) School (C) Peers (D) All of these (Ans : D)

3. Which one of the following is the true statement corresponding to Cephalocaudal Principle of Child's Development?
(A) Development is from head to foot (B) Development is from foot to head
(C) Development is from middle to periphery (D) None of these (Ans : A)

4. Determinants of Individual differences in human beings relate to–
(A) Differences in Environment (B) Differences in Heredity
(C) Interaction between Heredity and Environment
(D) Both Heredity and Environment interacting separately (Ans : C)

5. Term PSRN in development implies–
(A) Problem solving, reasoning and numeracy (B) Problem solving relationship and numeracy
(C) Perceptual skill, reasoning and numeracy (D) Perceptual skill, relationship and numbers (Ans : C)

6. Vygotsky proposed that Child Development is–
(A) Due to genetic components of a culture (B) A product of social interaction
(C) A product of formal education (D) A product of assimilation and accommodation (Ans : B)

7. Gardner formulated a list of Seven Intelligencies, which among the following is not one of them?
(A) Spatial Intelligence (B) Emotional Intelligence
(C) Interpersonal Intelligence (D) Linguistic Intelligence (Ans : B)

8. Which of the following is the true statement in reference to Intelligence?
(A) Intelligence is the ability to adjust (B) Intelligence is the ability to learn
(C) Intelligence is the ability of Abstract Reasoning (D) All of these (Ans : D)

9. "A Child can think logically about objects and events" This is the characteristic given by Piaget of stage–
(A) Sensory Motor (B) Pre Operational
(C) Concrete Operational (D) Formal Operation (Ans : C)

10. Which of the following does not belong to the categories of Coping strategies that women commonly engaged in–
(A) Acceptance (B) Resistance (C) Revolution (D) Adaptation (Ans : C)

11. What should be the role of teacher in meeting the individual differences?
(A) Try to know the abilities, interest and aptitude of individuals
(B) Try to adjust the curriculum as per the needs of individuals
(C) Both (A) and (B) (D) None of these (Ans : C)

12. If a child has mental age of 5 years and chronological age of 4 years than what will be the IQ of child?
(A) 125 (B) 80 (C) 120 (D) 100 (Ans : A)

13. Which of the following is not the tool for Formative Assessment in sholastic domain?
(A) Conversation Skill (B) Multiple Choice Question
(C) Projects (D) Oral Questions (Ans : C)

14. A few students in your class are exceptionally bright, you will teach them–
(A) Along with the class (B) Along with higher classes
(C) By using Enriched programmes (D) Only when they want (Ans : C)

15. The major purpose of diagnostic test is that of identifying–
(A) The General area of weakness in class performance (B) Specific nature of remedial Programme needed
(C) The causes underlying academic difficulties (D) The specific nature of pupil difficulties (Ans : C)

16. Special education is related to–
(A) Educational for talented students (B) Educational programmes for disabled
(C) Training programmes for Teachers (D) Training programme for retarded (Ans : B)

17. In CCE, Formative and Summative Assessment totals to–
(A) 40% and 60% respectively (B) 60% and 40% respectively
(C) 50% and 50% respectively (D) None of the above (Ans : A)

18. Frobel's most important contribution to education was his development of the–
(A) Vocational school (B) Kindergarten (C) Public school (D) Latin school (Ans : B)

19. Which article enjoins that "All minorities whether based on religion or language shall have the right to establish and administer education institutions of their choice" ?
(A) Article 29 (1) (B) Article 29 (2) (C) Article 30 (1) (D) Article 30 (2) (Ans : C)

20. If a child writes 16 as 61 and gets confused between Band D, this is case of–
(A) Visual Impairment (B) Learning Disability (C) Mental Impairment (D) Mental Retardation (Ans : B)

21. As a teacher what techniques you would follow to motivate students of your class–
1. By setting induction 2. Use of black board 3. By illustration 4. By active participation of students
(A) 1, 2 and 3 (B) 1 and 4 (C) 2 and 4 (D) All of these (Ans : D)

22. What are the factors related to learner that effects the learning?
(A) Physical and Mental health of the learner (B) Level of aspiration and achievement motivation
(C) Readiness and Willpower (D) All of these (Ans : D)

23. Cognitive Development means–
(A) Development of intelligence (B) Development of child
(C) Development of Physical Skills (D) Development of individual (Ans : A)

24. Creative writing should be an activity planned for–
(A) Only those children reading on grade level (B) Only those children spell and write cohesive sentences
(C) Only those children who want to write for newspaper (D) All children (Ans : A)

25. Which of the following are the External Factors affecting the interest of students in classroom?
(A) Emotions and Sentiments (B) Culture and Training
(C) Attitudes of students (D) Goals and motives (Ans : D)

26. An intelligent student is not doing well in studies. What is the best course of the action for the teacher?
(A) Wait till he performs better (B) Find out reason for his under achievement
(C) Give him grace marks in the examination (D) Ask his parents to withdraw from school (Ans : B)

27. The term Identical Elements is closely associated with–
(A) Similar test questions (B) Jealousy between peers
(C) Transfer of learning (D) Group Instructions (Ans : C)

28. Who was the pioneer of Classical Conditioning?
(A) Skinner (B) Pavlov (C) Watson (D) Thorndike (Ans : B)

29. It is said that teacher should be resourceful, This means that–
(A) He should have enough money and property so that he may not have to take up tuitions
(B) He should have contacts with high authorities so that he may not be harmed
(C) He should have adequate knowledge so that he may be able to solve the problems of students
(D) He should have good reputation among students so that authorities may not be able to take any punitive measure against him (Ans : C)

30. Which of the following Motives are considered as primary motives?
(A) Physiological Motives (B) Psychological Motives
(C) Social Motives (D) Educational Motives (Ans : A)