UIIC Exam Assistant Previous Year Solved Question Paper Download

1. The alphabet ‘C’ in the abbreviation CRR stands for–
(a) Cash (b) Currency (c) Credit (d) Commercial (e) Capital (Ans : a)

2. The Minister for ‘Food Processing Industries’ in the Union Cabinet Is–
(a) Shri Thawar Chand Gehlot (b) Shrimati Harsimrat Kaur (c) Shri Ananat Geete
(d) Shri Radha Mohan Singh (e) Dr. Harsh Vardhan (Ans : b)

3. Which of the following Indian Universities has a unique tradition of having the incumbent Prime Minister as its Chancellor ?
(a) The Visva Bharati University (b) The Kurukshetra University (c) The Banaras Hindu University
(d) The Jawahar Lal Nehru University (e) The Baba Saheb Ambedkar University (Ans : a)

4. Who amongst the following holds the majority’ stake in the share capital of the recently opened ‘Bhartiya Mahila Bank’ ?
(a) LIC of India (b) Insurance Regulatory and Development Authority of India (c) Government of India
(d) Reserve Bank of India (e) General Insurance Corporation of India (Ans : c)

5. The ‘Brabourne Stadium’; which is India’s first permanent sporting venue is situated in–
(a) Mumbai, Maharashtra (b) New Delhi, India (c) Kolkata, West Bengal
(d) Bangalore, Karnataka (e) Chennai, Tamil Nadu (Ans : a)

6. A representative of the insurance company licensed by the state who solicits, negotiates or effects contact of insurance and provides service to the policyholder for the insurer is known as…...
(a) Insurance Trader (b) Insurance Agent (c) Insurance Broker
(d) Stock Broker (e) Insurance Executive (Ans : b)

7. Approximately half of all anaemia cases worldwide are found to be caused due to–
(a) Iron Deficiency (b) Potassium Deficiency (c) Calcium Deficiency
(d) Iodine Deficiency (e) Sodium Deficiency (Ans : a)

8. The ‘International Worker’s Day’ (also known as labour day) is observed every year on the–
(a) 1st April (b) 1st May (c) 31st May (d) 10th May (e) 10th April (Ans : b)

9. ‘Lee Kuan Yew’ who recently died at the age of 91, was the founder and first Premier of–
(a) Japan (b) Hong Kong (c) South Korea (d) Singapore (e) Australia (Ans : d)

10. The ‘PMJDY’ launched by the Government of India is a Massive–
(a) Tribal Welfare Programme (b) Financial Literacy Programme (c) Infrastructure Development Programme
(d) Financial Inclusion Programme (e) Social Security Programme (Ans : d)

11. The largest producer of cotton in the world is–
(a) Malaysia (b) Mexico (c) India (d) Canada (e) China (Ans : e)

12. Who amongst the following has recently been named as the head of the ‘task force set up by the Government of India to define poverty and prepare a road map to alleviate it ?
(a) Dr. Bimal Jalan (b) Sindhushree Khullar (c) Arvind Panagariya
(d) V. K. Saraswat (e) Bibek Debroy (Ans : c)

13. ‘The Sun’ is a daily tabloid newspaper published in–
(a) USA and Canada (b) United States of America (c) Russia
(d) Europe (e) United Kingdom and Ireland (Ans : e)

14. An application for obtaining an insurance cover’ or for obtaining quotations of’ the premium chargeable is known as the–
(a) Proposal (b) Brochure (c) Catalogue (d) Pamphlet (e) Prospectus (Ans : a)

15. ‘Dublin’ is the national capital of the–
(a) Republic of Israel (b) Republic of Iran (c) Republic of Iraq
(d) Republic of Ireland (e) Republic of Iceland (Ans : d)

16. ‘Playing It My Way’ is the autobiography of–
(a) Yuvraj Singh (b) Saurabh Ganguly (c) Sunil Gavaskar
(d) Sachin Tendulkar (e) Kapil Dev (Ans : d)

17. Singapore’s Central Bank and Financial Regulatory Authority is known as–
(a) Monetary Authority of Singapore (b) Reserve Bank of Singapore (c) Other than those given as options
(d) State Bank of Singapore (e) Federal Reserve of Singapore (Ans : a)

18. The Chutak Hydroelectric Plant is a run-of-the-river power project on the Suru River (a tributary of Indus) in–
(a) Kathua District of Jammu and Kashmir (b) Leh District of Jammu and Kashmir
(c) Baramulla District of Jammu and Kashmir (d) Doda District of Jammu and Kashmir
(e) Kargil District of Jammu and Kashmir (Ans : e)

19. A life Insurance policy wherein the policyholder receives a fixed amount at specific intervals throughout the duration of the policy is known as–
(a) Whole life plan (b) Unit Linked Insurance Plan (c) Money-back Policy
(d) Fixed term plan (e) Double cover plan (Ans : c)

20. The ‘Bandipur National Park’ established in 1974 as a tiger reserve under Project Tiger is located in the Indian state of–
(a) Tamil Nadu (b) Kerala (c) Karnataka (d) Telangana (e) Andhra Pradesh (Ans : c)

21. According to the recent data compiled by the World Steel Association (WSA), India is ranked as–
(a) third largest producer of steel in the world (b) fourth largest producer of steel in the world
(c) fifth largest producer of steel in the world (d) largest producer of steel in the world
(e) second largest producer of steel in the world (Ans : a)

22. The Insurance Regulatory and Development Authority of India (IRDA) is an autonomous apex–
(a) Consultative Body (b) Statutory Body (c) Advisory Body
(d) Cooperative Body (e) Corporate Body (Ans : b)

23. Who amongst the following is the first Indian woman badminton player to achieve world number one ranking?
(a) Meena Shah (b) Jwala Gutta (c) Saina Nehwal
(d) Sania Mirza (e) Aditi Mutatkar (Ans : c)

24. At the 62nd National Film Awards, the award for the Best Feature Film has been given to the film–
(a) Chotushkone (b) Queen (c) MaryKom (d) Court (e) Haider (Ans : d)

25. The minimum lock in period under the recently re-launched ‘Kisan Vikas Patra’ Scheme is–
(a) One year and six months (b) One year (c) Two years and six months
(d) Two years (e) Two years and three months (Ans : e)

26. Aviva India is an Indian Life Insurance Company. It is a joint venture between Aviva pic., a British Insurance Company and the Indian conglomerate–
(a) Bajaj Group (b) Dabur Group (c) Kotak Mahindra Group
(d) Tata Group (e) Bharati Group (Ans : b)

27. ‘Steve’ Smith’ is associated with the game of–
(a) Cricket (b) Hockey (c) Football (d) Tennis (e) Wrestling (Ans : a)

28: ‘Itanagar’ is the capital of the Indian state of–
(a) Assam (b) Meghalaya (c) Tripura (d) Arunachal Pradesh (e) Manipur (Ans : d)

29. Kedarnath Main and Kedarnath Dome are two mountains in the Gangotri Group of peaks in the Indian state of–
(a) Uttarakhand (b) Arunachal Pradesh (c) Uttar Pradesh (d) Meghalaya (e) Jammu and Kashmir (Ans : a)

30. Which of the following organizations has recently been selected for the Gandhi Peace Prize 2014?
(a) Vikram Sarabhai Space Centre (b) Indian Space Research Organization (ISRO)
(c) Satish Dhawan Space Centre (d) Other than those given as options
(e) Indian Institute of Space Science and Technology (Ans : b)

31. The person, corporation or trust named in the insurance policy as the recipient of insurance proceeds upon the death of the life insured is known as–
(a) Key man (b) Franchisee (c) Insured (d) Nominee (e) Beneficiary (Ans : e)

32. Who amongst the following has recently been conferred the ‘Stockholm Water Prize 2015’ for his innovative water restoration efforts and extraordinary courage to empower communities in Indian villages ?
(a) AkhileshYadav (b) Sunder Lal Bahuguna (c) Naseeruddin Shah
(d) Rajendra Singh (e) Chandi Prasad Bhatt (Ans : d)

33. The ‘World Food Programme’ is the food assistance branch of the United Nations and is the world’s largest humanitarian organization addressing hunger and food security. It is headquartered in–
(a) Paris, France (b) Vienna, Austria (c) New York, USA
(d) Geneva, Switzerland (e) Rome, Italy (Ans : e)

34. Which of the following institutes presided over by the Union Minister of Agriculture is an autonomous body responsible for coordinating agricultural education and research in India?
(a) Indian Council of Agricultural Research(ICAR) (b) Indian Agricultural Research Institute (IARI)
(c) Indian Institute of Agriculture Research and Education (IIARE) (d) Institute of Agricultural Research in India (IARI)
(e) Indian Council of Agriculture Research and Education (ICARE) (Ans : a)

35. With the government notifying changes in the Public Provident Scheme (PPF), Investors can now deposit upto–
(a) Rs. 1.50 lac annually (b) Rs. 1.00 lac monthly (c) Rs. 1.5 lac quarterly
(d) Rs. 1.00 lac quarterly (e) Rs. 1.00 lac annually (Ans : a)

36. An account can be opened under the recently launched ‘Sukanya Samridhi Yojana’ at any time from the birth of a girl child till she attains the age of–
(a) Fifteen years (b) Eighteen years (c) Twenty-one years
(d) Thirteen years (e) Ten years (Ans : e)

37. An unstamped document issued in advance by an insurance company pending the issue of the policy, which is normally required if the policy cannot for some reason or other be issued straight away is known as a–
(a) Commercial Invoice (b) Covering Letter (c) Draft Policy
(d) Cover Note (e) Pro Tern Policy (Ans : d)

38. The official currency of Philippines is–
(a) Philippine Ringgit (b) Philippine Shekel (c) Philippine Peso
(d) Philippine Won (e) Philippine Riyal (Ans : c)

39. The ‘NPS’ launched by the Government of India with effect from January 1, 2004 is a defined contribution–
(a) Mutual Fund System (b) Accident Insurance Scheme (c) Pension System
(d) Life Insurance System (e) Fixed Deposit Scheme (Ans : c)

40. Who amongst the following was the Brand Ambassador for the 2015 ICC World Cup Tournament?
(a) Shane Warne, Australia (b) Brian Lara, West Indies (c) Sachin Tendulkar, India
(d) Steve Waugh, Australia (e) Betty Wilson, Australia (Ans : c)