UIIC Assistant Exam Reasoning Solved Paper Free Download

Directions (1-5) : In these questions, two-statements followed by two conclusions numbered I and II have been given. You have to take the two given statements to be true even if they seem. to be at variance from commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.
Give answer:
(a) If only conclusion I is true
(b) If neither conclusion I nor II is true
(c) If both conclusions I and II are true
(d) If only conclusion II is true
(e) If either conclusion I or II is true

1. Statements : Some jars are bowls. Some spoons are jars.
Conclusions :
I. No bowl is a spoon.
II. Some jars are definitely not bowls. (Ans : d)

2. Statements : Some paints are brushes. No brush is a canvas.
Conclusions :
I. No paint is a canvas.
II. All brushes are paints. (Ans : b)

3. Statements : All roots are flowers. No root is a thorn.
Conclusions :
I. No thorn is a flower.
II. All flowers are thorns. (Ans : b)

4. Statements : All watches are clocks. Some watches are towers.
Conclusions :
I. Atleast some clocks are towers.
II. Some towers are definitely not clocks. (Ans : c)

5. Statements : All buses are trucks. All cars are buses.
Conclusions :
I. All cars are trucks.
II. All buses are cars. (Ans : a)

Directions (6-11) : Study the following arrangement carefully and answer the given questions.
R#TU3D$J@BE9©W1AF%P24QIN6M*Z5

6. If all the numbers in the above arrangement are dropped, which of the following will be ninth from the right end?
(a) A (b) F(c) B (d) P (e) None of these (Ans : b)

7. Which of the following will be the sixth to the left of the fourteenth from the left end of the above arrangement?
(a) J (b) Q (c) N (d) D (e) None of these (Ans : a)

8. Which of the following is the fifth to the right of the thirteenth to the left of Q in the given arrangement?
(a) W (b) @ (c) U (d) * (e) None of these (Ans : a)

9. How many such vowels are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by a consonant and immediately followed by a number?
(a) None (b) One (c) Two (d) Three (e) Four (Ans : c)

10. Four of the following five are alike in a certain way based on their positions in the above arrangement and thus form a group. Which is the one that does not belong to that group ?
(a) B@9 (b) P%4 (c) NIM (d) 3T$ (e) Al %(Ans : d)

11. How many such pairs of letters are there in the word OVERSEE each of which has as many letters between them in the word (in both forward and backward directions) as they have between them in the English alphabetical series?
(a) Three (b) One (c) Two (d) None (e) More than three (Ans : e)

Directions (12-16) : In these questions, relationship between different elements is shown in the statements. The statements are followed by conclusions. Study the conclusions based on the given statement and select the appropriate answer.
Give answer:
(a) If only conclusion I is true
(b) If neither conclusion I nor II is true
(c) If both conclusions I and II are true
(d) If only conclusion II is true
(e) If either conclusion I or II is true

12. Statement : S and T = E ≤ P = N ≤ G
Conclusions : I. G and S

II. G = S (Ans : e)

13. Statement : B and R ≥ A = N and D ≤ S
Conclusions : I. B and N
II. S ≥ A (Ans : a)

14. Statement : T ≥ I and G ≤ E = R and S
Conclusions : I. R and T
II. S and I (Ans : d)

15. Statements : U and B ≥ M ≤ G ; L and Y ≤ M
Conclusions: I. U and L
II. G ≤ L (Ans : a)

16. Statements : P and R ≤ A ≤ 1 and S ≥ E
Conclusions : I. P and I
II. E ≤ A (Ans : a)

Directions (17-21) : Study the following information carefully and answer the given questions. A, B, C, D, E, F, G and H are sitting around a circular table with equal distances between each other, facing the centre, but not necessarily in the same order.
D sits third to the right of E. A sits second to the right of D.
H sits to- the immediate left of C.
F sits second to the left of H.
G is an immediate neighbour of E.

17. Which of the following is true with respect to B as per the given arrangement?
(a) All the given statements are true (b) Only one person sits between B and A.
(c) Only two people sit between B and G. (d) Only three people sit between B and H.
(e) F sits third to the left of B. (Ans : d)

18. Who amongst the following represents the immediate neighbours of D ?
(a) H, F (b) B, G (c) B, F (d) F, G (e) C, F (Ans : c)

19. Four of the following five are alike as per the given arrangement and thus form a group. Which of the following does not belong to that group?
(a) DE (b) CF (c) FG (d) HD (e) AC (Ans : e)

20. If all the persons are made to sit in alphabetical order in anti clockwise direction, starting from A, the positions of how many, excluding A, would remain unchanged?
(a) Four (b) One (c) Three (d) None (e) Two (Ans : b)

21. Who amongst the following sits third to the left of C ?
(a) E (b) D (c) B (d) G (e) F (Ans : e)

22. Among five people J, K, L, M and N (Each running at a different speed) who ran at the third fastest speed ? M tan faster than L, but slower than K. J ran slower than only one person. L did not run at the slowest speed ?
(a) Cannot be determined (b) M (c) N (d) L (e) K (Ans : b)

23. T is married to N. R is the sister of N. P is the father of R. J is married to P. How is T related to J ?
(a) Brother (b) Sister-in-law (c) Son-in-law (d) Son (e) Cannot be determined (Ans : e)

Directions (24-28) : Study the information and answer the given questions.
In a certain code language;
“sudden change is visible” is written as “ bo st tz rk”, “visible change in approach” is written as” “xu lz yi bo”, “change in good also” is written as “cd rk bo en”, “want good approach now” is written as “prn qs yi cd” (All the codes are two-letter codes only)

24. What is the code for ‘sudden’ in 24 the given code language?
(a) bo (b) rk (e) st (d) xu (e) lz (Ans : c)

25. Which of the following may represent the code for ‘visible in general’ in the given code language?
(a) lz yi jr (b) qs tz xu (c) cd xu pm (d) xu bo tz (e) xu ws tz (Ans : e)

26. Which of the following represents the code for ‘approach is’ in the given code language?
(a) xu yi (b) p. n yi (c) rk tz (d) rk yi (e) pm tz (Ans : d)

27. What does the code ‘qs’ stand for in the given code language?
(a) is (b) good (c) either ‘now’ or ‘want’ (d) either ‘want’ or ‘good’ (e) approach (Ans : c)

28. What is the code for ‘good’ in the given code language?
(a) en (b) cd (c) pm (d) rk (e) yi (Ans : b)

Directions (29-33) : Study the given information and answer the given questions.
Eight people A, B, C, D, E, F, G and H live on eight different floors of a building not necessarily in the same order. The lowermost floor of the building is numbered 1, the one above that is numbered 2 and so on till the topmost floor is numbered 8.
A lives on one of the floors above D. Only four people live betweenA and D. E lives immediately above D’s floor. H lives on an odd numbered floor below E. Only three people live between Hand G. C lives immediately below B’s floor.
s
29. Four of the following five are alike in a certain way based on the given arrangement and hence form a group. Which of the following does not belong to that group?
(a) GB (b) EH (c) DC (d) FG (e) BE (Ans : a)

30. Which of the following statements is TRUE as per the given arrangement?
(a) Only three people live below C’s floor. (b) ‘B lives on the floor numbered 7.
(c) None of the given statements is true. (d) Only two people live between E and F.
(e) H lives on the floor numbered 3. (Ans : b)

31. D lives on which of the following floor numbers?
(a) Floor number 8 (b) Floor number 6 (c) Floor number 7
(d) Floor number 1 (e) Floor number 3 (Ans : e)

32. Who amongst the following lives on floor numbered 2 ?
(a) F (b) B (c) D (d) C (e) G (Ans : a)

33. Who amongst the following lives immediately above E’s floor?
(a) G (b) D (c) A (d) F (e) C (Ans : a)

Directions (34-35) : Read the following information carefully and answer the questions given below.
Point C is 12m to the west of point D. Point F is 8m to the north of point D. Point Y is 5m to the east of point F. Point Y is 14m to the north of point N. Point N is 5m to the east of point S.

34. Towards which direction is point C with respect to point N ?
(a) South-West (b) South (c) North-West (d) South-East (e) North-East (Ans : c)

35. Which of the following points is/are exactly 6m away from point S ?
(a) C (b) D (c) Y (d) F (e) Both C and F (Ans : b)

Directions (36-40) : These questions are based on five words given below.
URN DEN MAT FOR SKI
(The new words formed after performing the mentioned operations mayor may not necessarily be meaningful words.)

36. If the positions of the first and the second alphabet in each word is interchanged, which of the following will form a meaningful English word ?
(a) Both SKI and MAT (b) Only URN (c) Only DEN
(d) Only FOR (e) Both URN and MAT (Ans : b)

37. If the given words are arranged in the order as they would appear in dictionary from left to right. which of the following will be second from the right end ?
(a) SKI (b) FOR (c) DEN (d) MAT (e) URN (Ans : a)

38. If in each of the given words. each of the consonants is changed to previous letter and each vowel is changed to next letter in the English alphabetical series. in how many words thus formed will an alphabet appear twice?
(a) Three (b) None (c) More than three (d) One (e) Two (Ans : d)

39. How many letters are there in the English alphabetical series between the first letter of the word which is second from the right and first letter of the word which is second from the left of the given words?
(a) Three (b) One (c) None (d) Two (e) Five (Ans : b)

40. If the second alphabet in each of the words is changed to next alphabet in the English alphabetical order. how many words will be form appear (same or different vowels) ?
(a) Four (b) Two (c) Three (d) One (e) None (Ans : e)