Indian Geography Objective GK Questions with Answers

51. Which one of the following hydroelectric projects does not belong to Tamil Nadu ?
(A) Idukki (B) Aliyar (C) Periyar (D) Kundan

52. In terms of area, which one of the following Indian states has the largest coverage of forests ?
(A) Arunachal Pradesh (B) Chhattisgarh (C) Madhya Pradesh (D) Orissa

53. The largest irrigated area in India is occupied by—
(A) Sugarcane (B) Rice (C) Cotton (D) Wheat

54. Which of the following industries are the major beneficiaries of the Mumbai port ?
(A) Iron and Steel Industry
(B) Sugar and Cotton Textile Industry
(C) Cotton Textile and Petrochemical Industry
(D) Engineering and Fertilizer Industry

55. The Vishnu Prayag Hydro Power Project which was recently in News is located in—
(A) Chhattisgarh (B) Uttar Pradesh (C) Madhya Pradesh
(D) Himachal Pradesh (E) Uttarakhand

56. Border of which of the following states does not touch Myanmar border ?
(A) Manipur (B) Asom (C) Arunachal Pradesh (D) Mizoram

57. Which state is not one of major producers of Bananas ?
(A) Gujarat (B) Tamil Nadu (C) Bihar (D) Kerala

58. Of the following, which project is not primarily a hydroelectric project ?
(A) Mettur Project, Tamil Nadu (B) Rana Pratap Sagar Project
(C) Kakarapara Project, Gujarat (D) None of these

59. From origin to delta, the Brahmputra traverses—
(A) Tibet, China, Myanmar (Burma) (B) Bhutan, Nepal, India
(C) Tibet, India, Bangladesh (D) India, Bangladesh, Myanmar

60. Where was first Bio-reserve established in India ?
(A) Nokrek (B) Kanha (C) Nilgiri (D) Periyar

61. What is the term used to describe cultivation on the hill slopes with small patches of land in descending order ?
(A) Truck farming (B) Slope cultivation (C) Hill farming (D) Contour farming

62. There is rainfall in winter in Tamil Nadu due to the following reasons—
(A) South-West Monsoon (B) North-East Monsoon (C) Tropical cost Current (D) None of these

63. After textile, the second largest industry of India is—
(A) Sugar (B) Jute (C) Cement (D) None of these

64. Which of the following is the tributary of the Northward flowing Ganga ?
(A) Kosi (B) Ghaghra (C) Sone (D) Gandak

65. As compared to eastern Himalayas, the tree-line altitude in Western Himalayas is—
(A) More (B) Less (C) Similar (D) Unrelatedly variable

66. What is true for Kalpakkam Fast Breeder Reactor ?
1. In it, only natural uranium is used as a fuel.
2. In it, Plutonium carbide and Natural uranium carbide mixture is used as a fuel.
3. More than 200 M. watt atomic electricity would be produced from it.
Choose the correct answer from the following alternatives :
(A) 1 and 2
(B) 1 and 3
(C) 2 and 3
(D) 1, 2 and 3

67. The Bhilai Steel Plant is located in—
(A) Chhattisgarh (B) Madhya Pradesh (C) Odisha(D) Jharkhand

68. A Ship Building Centre of West Bengal is—
(A) Haldia (B) Shankarpur (C) Budge Budge (D) Garden Reach

69. The most densely populated State in India is—
(A) Uttar Pradesh (B) Kerala (C) Bihar (D) West Bengal

70. An important Nuclear Power Station in Tamil Nadu is—
(A) Meenambakkam (B) Kalapakkam (C) Thanjavur (D) Coimbatore

71. Which of the following states does not touch the boundary of Chhattisgarh ?
(A) Odisha (B) Andhra Pradesh (C) West Bengal (D) Maharashtra

72. Maximum length of border of which of the following states is adjacent to that of other States ?
(A) Bihar (B) Uttar Pradesh (C) Rajasthan (D) Madhya Pradesh

73. What is the percentage of India’s population to the world population ?
(A) 6 per cent (B) 16 per cent (C) 26 per cent (D) 36 per cent

74. The rail sections commonly used in India are—
(A) Bull headed (B) Double headed (C) The section (D) Flat footed

75. For National Highway, the maximum speed in mountainous terrain is—
(A) 120 km per hour (B) 100 km per hour (C) 80 km per hour (D) 50 km per hour

Answers :
51. (A) 52. (C) 53. (B) 54. (C) 55. (E) 56. (B) 57. (C) 58. (C)
59. (C) 60. (C) 61. (D) 62. (B) 63. (A) 64. (C) 65. (A) 66. (C) 67. (A) 68. (A)
69. (D) 70. (B) 71. (C) 72. (B) 73. (B) 74. (D) 75. (C)