Idioms and Phrases Questions Asked in Previous Exams

Directions : In each of the following questions, choose the alternative which best expresses the meaning of the idiom printed in bold.

1. To keep the wolf away from the door [Railways, Exam]
(a) To keep away from extreme poverty
(b) To keep off an unwanted and undesirable person
(c) To keep alive
(d) To hold the difficulties and dangers in check (Ans : a)

2. To fly off the handle [S.B.I.P.O. Exam]
(a) To take of (b) To be indifferent
(c) To dislocate (d) To lose one’s temper (Ans : b)

3. To break the ice [LIC Exam]
(a) To start quarreling (b) To end the hostility
(c) To start a conversation (d) To end up partnership (Ans : c)

4. To look sharp [SSC Exam]
(a) To concentrate (b) To speak roughly
(c) To be attentive and active (d) To be quick (Ans : d)

5. To have brush with [Railways, Exam]
(a) To start painting (b) To have good and pleasing terms
(c) To be impressed (d) To have a slight encounter (Ans : d)

6. Swan-song [MBA Exam]
(a) Music as sweet as a song of birds
(b) A melodious song in praise of someone
(c) Praise of a woman by her lover
(d) Last work of a poet or musician before death (Ans : d)

7. Hard-Pressed [L.I.C.A.A.O. 2012]
(a) Bewildered (b) Insulated
(c) Hard discipline (d) In difficulties (Ans : d)

8. A tall order [RRB Exam]
(a) A task difficult to perform (b) A big problem
(c) A royal summon (d) A big demand (Ans : a)

9. Foar in the mouth [RRB Exam]
(a) Bitten by a snake (b) To reveal the secret
(c) To be furious (d) To be in the exteme hatred (Ans : d)

10. To run amuck [B.Ed. Exam]
(a) To run a race (b) To run about in frenzy
(c) To feel exhausted (d) To run to somebody’s help (Ans : b)

11. Adam’s ale [LIC Exam]
(a) Grace (b) Pleasure
(c) Water (d) Wine (Ans : c)

12. Spick and span [SSC Exam]
(a) Neat and clean (b) Outspoken
(c) A ready-made thing (d) Garrulous (Ans : a)

13. To blaze tail [B.Ed. Exam]
(a) To set on fire (b) To be annoyed
(c) To vehemently oppose (d) To inititate work in a movement (Ans : d)

14. To bite one’s lips [SSC Exam]
(a) To be angry (b) To feel sorry
(c) To have doubt (d) To laugh at others (Ans : a)

15. To blow hot and cold [SSC Exam]
(a) Changing weather (b) To be untrustworthy
(c) To be inconsistent (d) To be rich and poor frequently (Ans : c)

16. The pros and cons [Bank P.O. Exam]
(a) For and aginst a thing (b) Foul and fair
(c) Good and evil (d) Former and latter (Ans : a)

17. To see red [SSC Exam]
(a) To be very angry (b) To victimize someone
(c) To find fault with (d) To criticize others (Ans : c)

18. To haul over the coals [MBA Exam]
(a) To put hand in a wrong task (b) To throw into the fire
(c) To put to task (d) To say the wrong words (Ans : c)

19. French leave [SSC Exam]
(a) Long absence (b) Leave on the pretext of illness
(c) Causal leave (d) Absence without permission (Ans : d)

20. To carry off the bell [RRB Exam]
(a) To call others for help (b) To bag the first position
(c) To steal all wealth and flee (d) To trouble others (Ans : b)