General knowledge Questions and Answers

1. Which type of institution keeps information about the past credit history of customers?
(A) SEBI (B) Union Ministry of Finance (C) IRDA
(D) CIBIL (E) Reserve Bank of India (Ans : D)

2. Which of the following credit control methods regulated by the Reserve Bank of India is not a quantitative method?
(A) Bank Rate (B) Open Market Operation (C) CRR
(D) Repo Rate (E) Margin requirements (Ans : E)

3. Who, among the following, is the Chancellor of Germany?
(A) Angela Merkel (B) Helmut Kohl (C) Gerhard Schroder
(D) Helmut Schmidt (E) Willy Brandt (Ans : A)

4. The Government of India provides debt relief in the agriculture sector. Which of the following institutions heads the accounting in this regard?
(A) NABARD (B) Regional Rural Banks (C) Reserve Bank of India
(D) Comptroller and Auditor General of India (E) Both (B) and (C) (Ans : D)

5. When a bank is financing an “International Business” it in fact, is involved in which of the following?
(A) Micro Finance (B) Retail Banking (C) Core Banking
(D) Trade Finance (E) All of these (Ans : D)

6. Who amongst the following is the author of the book “Small is Beautiful” ?
(A) Ben Okri (B) Ernest Schumacher (C) Dominique Lapierre
(D) Gunter Grass (E) Sidney Sheldon (Ans : B)

7. Which of the following awards is given by an Indian organization?
(A) Normon Borloug Award (B) OSCAR Award (C) Ramon Mag-say-say Award
(D) Pulitzer Prize (E) Man Booker Prize (Ans : A)

8. Which of the following schemes/products launched by the banks to provide instant loan facility to the farmers?
(A) Kisan Credit Card (B) Krishi BimaYojana (C) Crop Loan Scheme
(D) Corporate Loan Scheme (E) None of these (Ans : A)

9. The cooperative movement in which of the following fields has achieved a great visible success in India?
(A) Milk production (B) Banking sector (C) Textile sector
(D) Cotton production (E) None of these (Ans : A)

10. The Reserve Bank of India does not print currency notes of the denomination of –
(A) 20 (B) 50 (C) 3,000 (D) 1,000 (E) 500 (Ans : C)

11. Which of the following is considered as the financial capital of India?
(A) New Delhi (B) Kolkata (C) Bangalore (D) Ahmedabad (E) None of these (Ans : E)

12. Olympic games are organised after a gap of every –
(A) Two year (B) Three year (C) Four year (D) Five year (E) Six months (Ans : C)

13. By which name was Kanyakumari formerly known?
(A) Cape Comorin (B) Tuticorin (C) Pulicat (D) Muziris (E) Karikal (Ans : A)

14. How many languages are there in Indian currency?
(A) 2 (B) 6 (C) 12 (D) 17 (E) 22 (Ans : D)

15. What is the full form of IBSA?
(A) India, Brazil, South Africa (B) India, Bhutan, Sri Lanka
(C) India, Brazil, Switzerland, Australia (D) India, Britain, South Africa
(E) India, Burma, Singapore (Ans : A)

16. Who, at present, is the External Affairs Minister of India?
(A) Arun Jaitley (B) Rajnath Singh (C) Sushma Swaraj
(D) Narendra Modi (E) Jaswant Singh (Ans : C)

17. International Standards on Combating Money Laundering and the Financing of Terrorism and Proliferation are framed by –
(A) KYC (B) FATF (C) TAP1 (D) ICOA (E) SWIFT (Ans : B)

18. The National Payment Corporation of India (NPCI) has launched a mobile based payment facility. This facility is known as –

19. Who, at present is the chairman of the State Bank of India?
(A) Ashwini Kumar (B) D.P. Singh (C) Seema Goyal
(D) Rajeev Rishi (E) Arundhati Bhattacharya (Ans : E)

20. India recently signed Double Taxation Avoidance Agreement (DTAA) with ............ to prevent income tax evasion by entities in both the countries.
(A) Latvia (B) Belgium (C) Argentina (D) Switzerland (E) Mauritius (Ans : A)

21. Which of the following nations is found at the top of the ‘World’s Green Index’, compiled by various global agencies jointly?
(A) China (B) India (C) USA (D) Britain (E) Japan (Ans : B)

22. Which of the following agencies has estimated that by the year 2015 about a quarter of India’s population will be living in extreme poverty?
(A) Asian Development Bank (B) World Bank
(C) UN Economic and Social Council
(D) UN Food and Agricultural Organisation
(E) International Monetary Fund (Ans : B)

23. As per the reports of the survey conducted by various agencies jointly, which of the following countries is adjudged as the ‘Most Favoured Nation’ for back office support to the world’s major multinationals?
(A) China (B) South Africa (C) Singapore
(D) India (E) None of these (Ans : C)

24. The ‘H1N1’ virus is responsible for the outbreak of which of the following in the world?
(A) AIDS (B) Swine Flue (C) Polio (D) T.B. (E) Chikungunya (Ans : D)

25. What does the letter ‘S’ denote in ‘AFSPA’ an abbreviation we very often see in newspapers?
(A) Slow (B) Special (C) State (D) Solid (E) Sovereign (Ans : B)

26. Who among the following won the Eurovision Song Contest on May 11, 2014 in Copenhagen?
(A) Sanna Nielsen of Sweden (B) Camila Snieden of Armenia
(C) Conchita Wurst of Austria (D) Claudia Bolivar of Belarus
(E) None of these (Ans : D)

27. Rohan Bopanna who represented India in an international event is a –
(A) Billiards Player (B) Golf Player (C) Chess Player
(D) Table Tennis Player (E) Lawn Tennis Player (Ans : E)

28. Which of the following statements is/are true about the report released by the Organization for Economic Cooperation and Development (OECD) in May 2014 ?
(A) India’s growth is estimated to accelerate to 5.9 per cent in 2015
(B) Estimated global economic growth rate in 2014 at 3.4 per cent
(C) Falling inflation in the euro zone is a cause for concern
(D) All of the above (E) None of these (Ans : D)

29. Bad loans in banking terminology are generally known as –
(A) Prime Loans (B) Prime Asset (C) BPOs (D) CBS (E) NPAs (Ans : E)

30. “Yen” is the currency of –
(A) China (B) South Korea (C) North Korea (D) Taiwan (E) None of these (Ans : E)

31. Which of the following awards is given for excellence in the field of Literature ?
(A) Saraswati Samman (B) Tansen Samman (C) Kalidas Samman
(D) Arjuna Award (E) None of these (Ans : A)

32. Which of the following terms is not related with the game of Hockey ?
(A) Back Swing (B) Short grip (C) Hook
(D) Slice (E) Short comer (Ans : E)