General knowledge Questions and Answers


1. Shri Mukul Roy who was inducted in the Union Cabinet belongs to which of the following political parties ?
(A) Communist Party (M) (B) Samajwadi Party (C) All India Trinamool Congress
(D) Congress (I) (E) Janata Dal
Ans : (C)

2. Providing bank finance to Self Help Groups (SHGs) is considered a part of–
(A) Micro Credit (B) Agricultural Finance (C) Mobile Banking
(D) Rural Banking (E) None of these
Ans : (A)

3. Which of the following is a function of the Reserve Bank of India?
(A) Issuing Kisan Credit Cards (B) Issuing Aadhar Cards (C) Acting as Banker’s Bank
(D) Deciding the slabs of personal income tax (E) Issuing National Savings Certificates
Ans : (C)

4. “The only way Greece can survive is to dramatically boost trade with Turkey” was the headline in a major newspaper. Why Turkey has to advise Greece like this ?
(A) Greece is passing through an economic crisis. Turkey wants to help it by more imports.
(B) Turkey which is a powerful nation has attacked Greece to settle a long pending border dispute with it.
(C) Greece and Turkey are partners in a plan launched by the IMF to rescue Greece from economic crisis.
(D) Greece has refused to honour an old trade agreement with Turkey. Hence Turkey is threatening Greece
(E) Turkey’s survival depends on Greece
Ans : (A)



5. Who among the following represented India in Conventional Indo-Russia Meet, organised in December 2011?
(A) Smt. Pratibha Patil (B) Smt. Sonia Gandhi (C) Mr. S. M. Krishna
(D) Mr. P. Chidambaram (E) None of these
Ans : (E)


6. Which of the following is the purpose of creating Eurozone Financial Stability Facility (EFSF) created by European Union (EU) ?
(A) To provide financial aid to member countries in case of crisis
(B) To ensure that the EURO does not get depreciated against pound sterling and/or yen
(C) To ensure that no non-euro member country enters into any currency swap agreement with euro members.
(D) To ensure that there is no shortage of essential goods and food products in euro zone countries.
(E) To pressurise UK to adopt Euro as its official currency
Ans : (A)

7. Which of the following countries had shown interest in purchasing nuclear reactors from India ? (The efforts are/were being made to finalise the deal) ?
(A) Russia (B) China (C) Turkey
(D) Kazakhstan (E) Bangladesh
Ans : (D)

8. Which of the following countries has launched a new index–Comparative Rating Index of Sovereigns (CRIS) ?
(A) USA (B) India (C) China
(D) Japan (E) Britain
Ans : (B)

9. Which of the following is the literacy rate in India as per new data released by the Census Commission ? About
(A) 60% (B) 68% (C) 70%
(D) 75% (E) 83%
Ans : (D)

10. Which of the following countries in India’s neighbourhood has agreed that Indians staying in the border areas will be allowed to visit up to 16 km. inside its boundary without obtaining visa/permits?
(A) Bangladesh (B) Nepal (C) China
(D) Myanmar (E) Pakistan
Ans : (D)

11. Sheikh Hasina who was on a two-day visit to Tripura in January 2012, is the present–
(A) President of Bangladesh (B) Prime Minister of Bangladesh (C) President of Indonesia
(D) Prime Minister of Indonesia (E) None of these
Ans : (B)

12. Who among the following is designated as the next Army General of India and will take charge in July 2012 ?
(A) Gen. V. K. Singh (B) Gen. Bikram Singh (C) Gen. Deepak Kapoor
(D) Gen. Joginder J. Singh (E) None of these
Ans : (B)

13. Who among the following is the Minister of Foreign Affairs of India at present ?
(A) Dr. Manmohan Singh (B) Shri Kapil Sibal (C) Shri Kamal Nath
(D) Shri S. M. Krishna (E) None of these
Ans : (D)

14. India got Olympic 2012 berth in Hockey after defeating which of the following countries in qualifying rounds held in February 2012 ?
(A) Pakistan (B) France (C) Spain
(D) England (E) South Korea
Ans : (B)

15. Who among the following won the Australian Open 2012, Men’s Singles title ?
(A) David Ferrer (B) Rafael Nadal (C) Novak Djokovic
(D) Leander Paes (E) Radek Stepanek
Ans : (C)



 

16. Who among the following won the Best Actress Award in 57th Filmfare Awards Function held in January 2012 ?
(A) Vidya Balan (B) Priyanka Chopra (C) Parineeti Chopra
(D) Rani Mukherjee (E) Neha Dhupia
Ans : (A)

17. Anup Jalota who was awarded Padrm Shri in 2012, is a well-known–
(A) industrialist (B) medical professional (C) social worker
(D) playback singer (E) politician
Ans : (D)

18. The members of the Rajya Sabha are elected for a period of
(A) 4 years (B) 5 years (C) 6 years
(D) 2 1/2 years (E) till the age of 65
Ans : (C)

19. Who represented India in 17th Summit of South Asian Association for Regional Cooperation (SAARC) held in November 2011 in Maldives?
(A) Smt. Pratibha Patil (B) Smt. Sonia Gandhi (C) Dr. Manrnohan Singh
(D) Shri Pranab Mukherjee (E) Shri P. Chidambaram
Ans : (C)

20. Victoria Azarenka’s name was in news recently. She is a well-known–
(A) Cine actress (B) Lawn Tennis Player (C) Author
(D) Politician of Spain (E) Chess Player
Ans : (B)