General knowledge Questions and Answers

26. Which is the highest finance body for small scale industries ?
Ans : (B)

27. What is the new name of the old region ‘Siam’ ?
(A) Myanmar (B) Thailand
(C) Philippines (D) Cambodia
Ans : (B)

28. Great poet Amir Khusarau’s birth place was—
(A) Patiyali (Etah) (B) Kanpur
(C) Tehran (D) Lahore
Ans : (A)

29. Bauxite is an ore of one of the following metals—
(A) Aluminium (B) Silver
(C) Tin (D) Steel
Ans : (A)

30. Who organized the fourth Buddhist council ?
(A) Ashoka (B) Harsha
(C) Bindusara (D) Kanishka
Ans : (D)

31. Who was the last ruler of Lodi dynasty ?
(A) Bahlol Lodi (B) Ibrahim Lodi
(C) Sikandar Lodi (D) Daulat Khan Lodi
Ans : (B)

32. The Capital of Andaman and Nicobar islands is—
(A) Port Blair (B) Diu
(C) Kolkata (D) Tirupati
Ans : (A)

33. Who among the following decides if a particular Bill is a Money Bill or not ?
(A) President (B) Speaker of Lok Sabha
(C) Chairman of Rajya Sabha (D) Finance Minister
Ans : (B)

34. ‘Bar’ is the unit of—
(A) Heat (B) Temperature
(C) Current (D) Atmospheric pressure
Ans : (D)

35. Right to vote is a—
(A) Political right (B) Civil right
(C) Economic right (D) Legal right
Ans : (A)

36. Koneru Humpy is associated with—
(A) Lawn Tennis (B) Hockey
(C) Chess (D) Badminton
Ans : (C)

37. Which of the following hills connect eastern and western ghats ?
(A) Satpura (B) Vindhya
(C) Nilgiri (D) Aravalli
Ans : (C)

38. Which country is known as the ‘Cockpit of Europe’ ?
(A) Belzium (B) Switzerland
(C) Netherlands (D) Luxembourg
Ans : (A)

39. In Uttar Pradesh, Charkula folk dance is related with—
(A) Ruhelkhand region (B) Brij region
(C) Bundelkhand region (D) Avadh region
Ans : (B)

40. Which among the following is a central university in Uttar Pradesh ?
(A) Dr. Ram Manohar Lohia Avadh University, Faizabad
(B) Mahatma Gandhi Kashi Vidyapeeth, Varanasi
(C) Chhatrapati Sahuji Maharaj University, Kanpur
(D) Allahabad University, Allahabad
Ans : (D)

41. Lucknow Congress session 1916, was presided over by—
(A) Sarojini Naidu (B) Maulana Abul Kalam Azad
(C) Ambika Charan Majumdar (D) Pt. J. L. Nehru
Ans : (C)

42. Rihand Project is located at—
(A) Lalitpur district (B) Mirzapur district
(C) Aligarh district (D) Sultanpur district
Ans : (B)

43. Where was ‘Tanchoi’ brocade developed ?
(A) Varanasi (B) Dhaka
(C) Surat (D) Tanjavur
Ans : (A)

44. Who wrote ‘Sarfaroshi Ki Tamanna Ab Hamare Dil Mein Hai’ ?
(A) Mohammed Iqbal (B) Kazi Nazrul Islam
(C) Anand Narayan Mulla (D) Ram Prasad Bismil
Ans : (D)

45. The chemical that is used in making artificial rain is—
(A) Silver Nitrate (B) Silver Iodide
(C) Silver Nitrite (D) Silver Chloride
Ans : (B)

46. Which of the following is the hardest substance in the human body ?
(A) Bone (B) Enamel
(C) Nail (D) None of these
Ans : (B)

47. Agricultural income tax is a source of revenue to—
(A) Central Government (B) State Government
(C) Local Administration (D) Centre and State Governments
Ans : (B)

48. Largest Mica deposits are in—
(A) South Africa (B) Australia
(C) Canada (D) India
Ans : (D)

49. Lalitpur district in U. P. is known for the—
(A) Uranium deposits (B) Sugar industry
(C) Polic training academy (D) None of these
Ans : (A)

50. Which of the following oceans has the shape of the English alphabet ‘S’ ?
(A) Arctic Ocean (B) Indian Ocean
(C) Atlantic Ocean (D) Pacific Ocean
Ans : (C)