General knowledge Questions and Answers



1. Who is a famous author of Indian origin and writes in English ?
(A) Shobha De
(B) M. S. Dhoni
(C) Shahid Kapoor
(D) Shreya Ghosal
(E) Milind Deora
Ans : (A)

2. Which of the following services is not provided by a bank ?
(A) Transfer of money
(B) Corporate loans
(C) Help in getting passports
(D) Sale of Demand Drafts
(E) Savings Bank Account
Ans : (C)

3. Which of the following is the currency of China ?
(A) Yen
(B) Taka
(C) Dollar
(D) Pesso
(E) Yuan
Ans : (E)

4. Which organization is called Bankers’ Bank ?
(A) Ministry of Finance
(B) Reserve Bank of India
(C) Securities and Exchange Board of India
(D) National Bank for Agriculture and Rural Development
(E) All Nationalised Banks
Ans : (B)


5. Which of the following is not an agricultural product ?
(A) Tea
(B) Jowar
(C) Urad
(D) Apple
(E) Calcium
Ans : (E)

6. Which of the following is the capital of Manipur ?
(A) Shillong
(B) Guwahati
(C) Tejpur
(D) Darjeeling
(E) Imphal
Ans : (E)

7. Which of the following terms is used in the field of banking & finance ?
(A) Surface Tension
(B) Know Your Customer
(C) Resistance
(D) Friction
(E) Bohr Theory
Ans : (B)

8. Which of the following is a very popular name in the field of literature ?
(A) Shahrukh Khan
(B) Abhishek Bachchan
(C) Anjali Bhagat
(D) Sania Mirza
(E) Chetan Bhagat
Ans : (E)

9. Who among the following is a famous cine actor/actress ?
(A) Kiran Desai
(B) Vikram Chandra
(C) Sonam Kapoor
(D) V. V. S. Laxman
(E) Pankaj Advani
Ans : (C)

10. Who was the first Prime Minister of India ?
(A) Dr. Rajendra Prasad
(B) Pt. Jawaharlal Nehru
(C) Smt. Indira Gandhi
(D) Smt. Sarojini Naidu
(E) Sardar Vallabhbhai Patel
Ans : (B)

11. Which of the following is a foreign bank having branches in India ?
(A) Axis Bank
(B) ICICI Bank
(C) IDBI Bank
(D) Standard Chartered Bank
(E) Syndicate Bank
Ans : (D)

12. Who among the following is the Minister of Foreign Affairs in Union Cabinet at present ?
(A) Shri S. M. Krishna
(B) Shri P. Chidambaram
(C) Shri Pranab Mukherjee
(D) Shri Kamal Nath
(E) None of these
Ans : (A)

13. Which of the following is the host city of Olympic 2012 ?
(A) Dhaka
(B) Moscow
(C) Paris
(D) Athens
(E) London
Ans : (E)

14. Which is the capital of Nepal ?
(A) Birat Nagar
(B) Kathmandu
(C) Pokhara
(D) Gorakhpur
(E) Siwan
Ans : (B)

15. Which of the following is not the name of a country ?
(A) Bahrain
(B) Chile
(C) Denmark
(D) Fiji
(E) Euro
Ans : (E)

16. Which scheme is launched by the Govt. of India to make Indian Metros/Cities Slum free ?
(A) Indira Awas Yojana
(B) Rajiv Gandhi Awas Yojana
(C) Kutir Jyoti
(D) ASHA
(E) Bharat Nirman
Ans : (B)

17. Which of the following is a method of irrigation used in many countries ?
(A) Sprinkler
(B) Budding
(C) Cropping
(D) Fatterning
(E) Bubbling
Ans : (A)

18. Who among the following is the Chief Minister of Rajasthan at present ?
(A) Shri Ashok Gehlot
(B) Smt. Vasundhara Raje Scindia
(C) Shri Hari Dev Joshi
(D) Shri Kamal Nath
(E) None of these
Ans : (A)

19. Which of the following rivers does not flow in India ?
(A) Beas
(B) Satluj
(C) Ganga
(D) Narmada
(E) Amazon
Ans : (E)

20. Which of the following is also used to make sugar/jaggery ?
(A) Date palm
(B) Apple
(C) Mango
(D) Banana
(E) Sapota
Ans : (A)


21. Which of the following is not the name of a game played at international level ?
(A) Billiards
(B) Golf
(C) Hanball
(D) Judo
(E) Tofu
Ans : (E)

22. What does the letter ‘A’ denote in the term ‘VAT’, the name of a tax levied by the Govt. of India ?
(A) Added
(B) Applied
(C) Attached
(D) Attracted
(E) Allocated
Ans : (A)

23. Islamabad is the capital of—
(A) Pakistan
(B) Afghanistan
(C) Bangladesh
(D) Iraq
(E) Iran
Ans : (A)

24. Which of the following is a major Tea producing state in India ?
(A) Uttar Pradesh
(B) Bihar
(C) Chhattisgarh
(D) Assam
(E) Punjab
Ans : (D)

25. Who among the following is the Governor of the Reserve Bank of India at present ?
(A) Dr. K. C. Chakraborty
(B) Mr. U. K. Sinha
(C) Dr. D. Subbarao
(D) Shri Anand Sinha
(E) None of these
Ans : (C)