General knowledge Questions and Answers



26. Existing Chief Justice of India is–
(A) K. G. Balkrishnan (B) Y. K. Sabarwal
(C) P. Sathasivam (D) V. N. Khare
Ans : (C)

27. The Constitution of India came into force on–
(A) January 26,1950 (B) December 16, 1950
(C) August 15, 1947 (D) August 26,1947
Ans : (A)

28. First match of IPL-VI was played between which two teams?
(A) Kolkata Knight Riders and Delhi Daredevils
(B) Rajasthan Royals and Deccan Chargers
(C) Mumbai Indians and Chennai Superkings
(D) Chennai Superkings and Rajasthan Royals
Ans : (A)

29. Who got Swam Mandir made?
(A) Guru Govind Singh (B) Guru Arjun Dev
(C) Guru Ramdas (D) Guru Teg Bahadur
Ans : (B)

30. Who among the following is not the recipient of Jnanpeeth Award?
(A) Tarashankar Bandopadhyay (B) Firaq Gorakhpuri
(C) Ramdhari Singh Dinkar (D) Maithilisharan Gupta
Ans : (D)


31. Who is known as an/Iron-Lady' ?
(A) Indira Gandhi (B) Sarojini Naidu
(C) Margrate Thacher (D) Anni Besant
Ans : (C)

32. Kathak is a folk dance form of which state?
(A) Tamil Nadu (B) Kerala
(C) Uttar Pradesh (D) Assam
Ans : (A)

33. Which of the following player, has not won any medal in London Olympic ?
(A) Saina Nehwal (B) Anjali Bhagwat
(C) Marykom (D) Gagan Narang
Ans : (B)

34. Who among the following is a recipient of Padma Vibhushan for 2013?
(A) Prof. Yashpal (B) Sharmila Tagore
(C) Dr. Kanak Rele (D) Abdul Rashid Khan
Ans : (A)

35. Dada Saheb Phalke award for 2013 was given to–
(A) Pran (B) Vinod Khanna
(C) Shyam Benegal (D) Manna Dey
Ans : (A)

36. Unique Identification Authority is headed by–
(A) Nandan Neilkani (B) Kaushik Basu
(C) Parthasarthi Som (D) Dr. Rakesh Mohan
Ans : (A)

37. Sardar Patel Stadium is located at–
(A) Mumbai (B) Chennai
(C) Kolkata (D) Delhi
Ans : (B)

38. USA has declared 2 October to be celebrated as–
(A) International Non-Violence Day (B) International Water Day
(C) International Nature Day (D) International Tomato Day
Ans : (A)

39. Gagnam form of dance belongs to which country?
(A) South Korea (B) Japan
(C) China (D) USA
Ans : (A)

40. Which of the following industrialists, expired on 14 April, 2013 ?
(A) Dhirubhai Ambani (B) Ram Prasad Goenka
(C) Jarnnalal Bajaj (D) Jahangir Ratanji Tata
Ans : (B)

41. 'Satyamev Jayate' is borrowed from–
(A) Mundak Upnishad (B) Arthshashtra
(C) Ramayan (D) Mahabharat
Ans : (A)

42. Who is the last guru of Sikhs?
(A) Guru Ramdas (B) Guru Govind Singh
(C) Guru Arjundev (D) Guru Teg Bahadur
Ans : (B)

43. Deficiency of vitamin 'K' causes–
(A) Scurvey (B) Non-clothing of blood
(C) Night Blindness (D) Bery-Bery
Ans : (B)

44. Yuki Bhanwari is associated with which game ?
(A) Badminton (B) Tennis
(C) Golf (D) Shooting
Ans : (B)

 

45. Badminton is a National game of which country ?
(A) Malaysia (B) India
(C) China (D) Russia
Ans : (A)

46. Vikram Sarabhai Research Centre is located at–
(A) Chennai (B) Delhi
(C) Thiruvananthpuram (D) Kolkata
Ans : (C)

47. Jan Lokpal Bill is related to–
(A) Corruption (B) Theft
(C) Impersonation (D) Election
Ans : (A)

48. The origin of Yamuna is–
(A) Bandarpoonch (B) Gangotri
(C) Gomukh (D) Uttarkashi
Ans : (A)

49. BHEL stands for–
(A) Bharat Heavy Electrical Ltd. (B) Bhabha Helium Emission Ltd.
(C) Bharat Heavy Electronics Ltd. (D) Bharat Holland Electrical Ltd.
Ans : (A)

50. Choose the mismatched–
(A) Brazil-Brazilia (B) Spain-Vienna
(C) Australia-Canbera (D) China-Beijing
Ans : (B)