General knowledge Questions and Answers

21. Which among the following agencies/organisations will act as Regulator of Micro-finance Institutions in India?
Ans : (B)

22. The 3rd Summit of BRICS was organised in 2011 in–
(A) China (B) India (C) Brazil
(D) South Africa (E) Russia
Ans : (A)

23. Which of the following days is observed as ‘World Population Day’ every year?
(A) 11th March (B) 11th July (C) 11th August
(D) 10th January (E) 10th July
Ans : (B)

24. The 38th Summit of ‘G-8’ is being organised in which of the following countries in May 2012?
(A) Canada (B) Germany (C) China
(D) France (E) USA
Ans : (E)

25. What is the Bank Rate at present?
(A) 5% (B) 5.5% (C) 6%
(D) 6.5% (E) None of these
Ans : (E)

26. Which of the following schemes/programmes is launched to develop rural infrastrucrure in India?
(A) MG National Rural Employment Guarantee Act (B) Bharat Nirman
(C) Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana (D) Total Sanitation Campaign (E) Indira Awas Yojana
Ans : (B)

27. Which of the following terms is not used in the field of banking and finance?
(A) Real Time Gross Settlement (B) Special Drawing Rights (C) Ways and Means Advance
(D) Amplitude (E) Open Market Operations
Ans : (D)

28. Who among the following is the winner of Pulitzer Prize for Literature in 2011 ?
(A) Bob Dylan (B) Hank Williams (C) Janathan Dee
(D) Lee C. Bollinger (E) Jennifer Egan
Ans : (E)

29. Who among the following is the Chief Election Commissioner of India at present?
(A) Shri Navin Chawla (B) Shri S.V. Quraishi (C) Shri Ajit Seth
(D) Shri Vinod Rai (E) None of these
Ans : (E)

30. Which of the following is true about the Railway Budget 2012-13 finally passed by the Parliament?
(A) No hike in passenger fares up to 3rd AC
(B) 30 new trains introduced on Delhi/Mumbai route
(C) Three new Shatabdi trains introduced last year withdrawn
(D) A new zone created as Central Railway divided in two zones South Central and Central Main
(E) All of these
Ans : (A)

31. Which of the following countries is not a member of the Organisation of the Petroleum Exporting Countries (OPEC) ?
(A) Angola (B) Libya (C) Bangladesh
(D) Venezuela (E) Qatar
Ans : (C)

32. Which of the following books is written by Vikram Seth ?
(A) The Golden Gate (B) A Peep into the Past (C) Between the Lines
(D) City of Joy (E) Revolution 2020
Ans : (A)

33. Which of the following awards is given for contribution in the field of literature ?
(A) Kirti Chakra (B) Jamnalal Bajaj Award (C) S. S. Bhatnagar Award
(D) Saraswati Samman (E) Kalidas Samman
Ans : (D)

34. Which of the following combinations of the States and their Chief Ministers (at present) is not correct?
(A) Uttar Pradesh – Akhilesh Yadav
(B) Rajasthan – Ashok Gehlot
(C) Himachal Pradesh – Shanta Kumar
(D) West Bengal – Mamata Banerjee
(E) All are correct
Ans : (C)

35. Which of the following terms is not used in the game of cricket ?
(A) Bouncer (B) Hit wicket (C) Cover Point
(D) Leg Spinner (E) Jockey
Ans : (E)


36. Which of the following is the Unit of work?
(A) Ohm (B) Ampere (C) Coulomb
(D) Newton (E) Joule
Ans : (E)

37. When the expenditure of the government exceeds the revenue, the difference of balance between the two is called–
(A) Balance of payment (B) Deflation (C) Devaluation
(D) Budget deficit (E) Depreciation
Ans : (D)

38. What does the letter ‘C’ denote in the term ‘ECB’ as used in the banking and financial operations ?
(A) Cartel (B) Credit (C) Control
(D) Caution (E) Commercial
Ans : (E)

39. Who among the following is the Secretary of State (Foreign Minister) of USA at present?
(A) Mr. Barak Obama (B) Mr. Jean Claude (C) Mrs. Hillary Clinton
(D) Mr. David Cameron (E) None of these
Ans : (C)

40. Which of the following cups/trophies is used in the game of Lawn Tennis?
(A) Duleep Trophy (B) D C M Trophy (C) Ryder Cup
(D) Merdeka Cup (E) Wimbledon Cup
Ans : (E)