General knowledge Questions and Answers



1. How many schedules the Constitution of India contains ?
(A) 9 (B) 10
(C) 11 (D) 12
Ans : (D)

2. The Constitution of India was adopted in—
(A) 26 January, 1950 (B) 26 January, 1949
(C) 26 November, 1949 (D) 31 December, 1949
Ans : (C)

3. In a nuclear reactor, one of the following is used as a fuel—
(A) Coal (B) Uranium
(C) Radium (D) Diesel
Ans : (B)


4. The first muslim ruler to introduce the system of price control was—
(A) Balban (B) Jalaluddin Khalji
(C) Muhammad-bin-Tughlaq (D) Alauddin Khalji
Ans : (D)

5. Tansen, a great musician, was in the court of—
(A) Akbar (B) Bahadur Shah
(C) Rana Kumbha (D) Krishna Deva Rai
Ans : (A)


6. Who among the following attended all the three Round Table Conferences ?
(A) Jawaharlal Nehru (B) Dr. B. R. Ambedkar
(C) Vallabh Bhai Patel (D) Dr. Rajendra Prasad
Ans : (B)

7. Where is National Sugar Institute established?
(A) Kanpur (B) New Delhi
(C) Lucknow (D) Gajrola
Ans : (A)

8. A national leader, whose birthday is observed as the National Education Day on November 11, is—
(A) J. B. Kriplani (B) Rajiv Gandhi
(C) Maulana Abul Kalam Azad (D) Sarojini Naidu
Ans : (C)

9. The Nagarjuna Sagar Project is constructed on the river—
(A) Kaveri (B) Krishna
(C) Godavari (D) Indus
Ans : (B)

10. The Bermuada Triangle lies in—
(A) Western North Atlantic Ocean (B) Eastern South Atlantic Ocean
(C) North Pacific Ocean (D) South Indian Ocean
Ans : (A)

11. Who among the following has been honoured with Bharat Ratna for the year 2008 ?
(A) Dr. A. P. J. Abdul Kalam (B) G. Madhavan Nair
(C) Pt. Bhimsen Joshi (D) Lata Mangeshkar
Ans : (C)

12. Which of the following is India’s first nuclear powered submarine launched on 26 July, 2009 ?
(A) INS Virat (B) INS Arihant
(C) INS Vikrant (D) INS Talwar
Ans : (B)

13. The speed of light will be minimum while passing through—
(A) Glass (B) Vacuum
(C) Water (D) Air
Ans : (A)

14. Galvanised iron sheets have a coating of—
(A) Tin (B) Lead
(C) Zinc (D) Chromium
Ans : (C)

15. I.B.R.D. is also known as—
(A) International Bank (B) World Bank
(C) Asian Development Bank (D) Bank of America
Ans : (B)

16. The Gupta king who assumed the title of Vikramaditya was—
(A) Skandagupta (B) Samudragupta
(C) Chandragupta–II (D) Kumaragupta
Ans : (C)

17. Part IV of the Constitution of India deals with—
(A) Fundamental Rights (B) Citizenship
(C) Directive Principles of State Policy (D) Union Executive
Ans : (C)

18. Which amidst the following countries of the European union has not adopted the single currency Euro ?
(A) France (B) U. K.
(C) Germany (D) Spain
Ans : (B)

19. Permanent members of U. N. Security Council are—
(A) U.K., U.S.A., Russia, China, Japan
(B) U.S.A., France, China, U.K., Canada
(C) U.S.A., France, U.K., Russia, Canada
(D) U.S.A., U.K., France, Russia, China
Ans : (D)

20. The author of the book ‘My Country My Life’ is—
(A) Lal Krishna Advani (B) Jaswant Singh
(C) Dilip Kumar (D) Sunil Gavaskar
Ans : (A)


21. The Partition of Bengal was revoked by the British Government in the year—
(A) 1907 (B) 1917
(C) 1911 (D) 1921
Ans : (C)

22. The first talkie film in India was—
(A) Raja Harish Chandra (B) Alam Ara
(C) Chandi Das (D) Jhansi Ki Rani
Ans : (B)

23. ‘Blue Revolution’ is related to—
(A) Space research (B) Irrigation
(C) Fisheries (D) Drinking water
Ans : (C)

24. India has the maximum foreign trade with—
(A) Japan (B) Germany
(C) U.S.A. (D) U.K.
Ans : (C)

25. The most urbanised country in the world is—
(A) Japan (B) Singapore
(C) Germany (D) Israel
Ans : (B)