General knowledge Questions and Answers

26. Which is a Nationalised Bank ?
(A) Yes Bank
(B) Axis Bank
(C) South Indian Bank
(D) Bank of Maharashtra
(E) Karnataka Bank
Ans : (D)

27. Which of the following is not grown as a vegetable ?
(A) Spinach
(B) Cauliflower
(C) Carrot
(D) Mango
(E) Cabbage
Ans : (D)

28. Which of the following books is written by V. S. Naipaul ?
(A) My Story
(B) My Life
(C) Sunny Days
(D) A House for Mr. Bishwas
(E) A Himalayan Love Story
Ans : (D)

29. Who among the following is a famous cartoonist ?
(A) Barkha Dutt
(B) Saeed Naqvi
(C) Prabhu Chawla
(D) R. K. Laxman
(E) M. F. Hussain
Ans : (D)

 

30. Which of the following terms is associated with the game of cricket ?
(A) Love
(B) Capture
(C) Follow-on
(D) Kick
(E) Punch
Ans : (C)

31. Who is the President of USA at present ?
(A) Hillary Clinton
(B) Barack Obama
(C) George W. Bush
(D) Bill Clinton
(E) None of these
Ans : (B)

32. ‘Wimbledon Trophy’ is associated with the game of—
(A) Football
(B) Hockey
(C) Cricket
(D) Lawn Tennis
(E) Badminton
Ans : (D)

33. Which of the following is a Union Territory ?
(A) Assam
(B) Meghalaya
(C) Himachal Pradesh
(D) Uttarakhand
(E) Pudduchery
Ans : (E)

34. Who among the following is not a member of the Parliament at present ?
(A) Smt. Sushma Swaraj
(B) Shri Rahul Gandhi
(C) Shri Sachin Piolet
(D) Shri Anna Hazare
(E) Shri Sharad Pawar
Ans : (D)

35. In India we do not see a currency note of—
(A) Rs. 10,000
(B) Rs. 1,000
(C) Rs. 500
(D) Rs. 50
(E) Rs. 20
Ans : (A)

36. Famous Hawa Mahal is located in—
(A) Lucknow
(B) Udaipur
(C) Jaipur
(D) Bangalore
(E) Hyderabad
Ans : (C)

37. Ritcher Scale is used for measuring which of the following ?
(A) Electric current
(B) Intensity of Earthquakes
(C) Temperature
(D) Velocity of Sound
(E) Volume
Ans : (B)

38. Which is not an electronic company ?
(A) Samsung
(B) Ambuja
(C) LG
(D) Voltas
(E) BPL
Ans : (B)

39. Which of the following is a Member of G-8 ?
(A) India
(B) Pakistan
(C) Afghanistan
(D) Nepal
(E) Italy
Ans : (E)

40. Which is not a member of OPEC ?
(A) Libya
(B) Iraq
(C) Pakistan
(D) Iran
(E) Kuwait
Ans : (C)

41. Which of the following is a gas ?
(A) Methane
(B) Sodium
(C) Lead
(D) Phosphorous
(E) Potassium
Ans : (A)

42. Famous Ajanta Caves are in which state ?
(A) Maharashtra
(B) Gujarat
(C) Rajasthan
(D) Orissa
(E) Uttar Pradesh
Ans : (A)

43. ‘Sensex’ is the Sensitive Index of—
(A) Kolkata Stock Exchange
(B) Bombay Stock Exchange
(C) Beijing Stock Exchange
(D) London Stock Exchange
(E) Tokyo Stock Exchange
Ans : (B)

44. Which of the following is not the capital of a state ?
(A) Lucknow
(B) Chandigarh
(C) Shimla
(D) Samastipur
(E) Hyderabad
Ans : (D)



45. Which cup/trophy is associated with the game of cricket ?
(A) DCM Cup
(B) Ranji Trophy
(C) Nehru Gold Cup
(D) Merdeka Cup
(E) Davis Cup
Ans : (B)

46. Mr. Nicolas Sarkozy is the present President of—
(A) Italy
(B) Germany
(C) France
(D) Russia
(E) Greece
Ans : (C)

47. Which o f the following is an alloy ?
(A) Gold
(B) Copper
(C) Brass
(D) Thorium
(E) Zinc
Ans : (C)

48. Which of the following terms is used in the field of Economics ?
(A) Atomic Number
(B) Lenz’s Law
(C) Conservation of Energy
(D) Devaluation
(E) Radiation
Ans : (D)

49. Which of the following is a Horticulture product ?
(A) Sugarcane
(B) Wheat
(C) Rose
(D) Cotton
(E) Jatropha
Ans : (E)

50. Which of the following is not a member of BRICS ?
(A) Brazil
(B) Russia
(C) Iran
(D) China
(E) South Africa
Ans : (C)